Ce trebuie sa stim despre fibrele alimentare!

Fibrele alimentare sunt de doua tipuri deosebindu-se prin proprietati fizice si prin modul de actiune in organism.

Fibrele insolubile sunt  dure, rigide si nu se dizolva in apa. Se gasesc in invelisul grauntelor de cereale (taratele). Acestea se imbiba cu o cantitate de apa ce depaseste de cateva ori propria greutate, dar nu se dizolva in ea.

Fibrele solubile sunt mai marunte si mai putin voluminoase decat cele insolubile. Acestea se dizolva in apa, formand o substanta gelatinoasa, care mai contine diverse substante indezirabile pentru organism, uneori toxice, ce sunt eliminate. Fibrele solubile se gasesc in fructe si in legume moi. Un exemplu de fibra este pectina din mere.

Unde si sub ce forma se gasesc fibrele in alimente

Produsele de origine animala: carnea, branza si ouale, nu contin fibre, acestea intalnindu-se numai in produsele vegetariene, precum legumele, cerealele integrale, semintele, nucile si plantele cu boabe (fasole, mazare). Cantitatea de fibre care se gaseste in diverse cereale, legume si fructe difera. Spre exemplu, o jumatate de farfurie de morcov fiert contine de doua ori mai multe fibre decat aceeasi cantitate de spanac.

Indiferent de tipul de dieta adoptat, consumul unei varietati de fructe, legume si cereale asigura cu usurinta cantitatea zilnica necesara de fibre.

Iata cum poate fi inclusa o cantitate medie de 30 de grame de fibre, necesara organismului, in programul celor trei mese obisnuite ale zilei:

– micul dejun poate consta intr-o cana de cereale (7 grame de fibre) si o banana (3 grame de fibre);

– la pranz se pot consum 2 felii de paine integrala (4 grame de fibre) cu humus si, ca desert, o portocala (3 grame de fibre);

– la cina, un cartof (3 grame de fibre), o jumatate de castron de cereale (4 grame) si 100 grame de capsuni (4 grame).

Cantitatea de fibra din anumite alimente variaza:  o felie de paine contine aproape un gram de fibra, un morcov crud contine 2 grame, o banana – 3 grame, un mar sau 100 grame de mazare verde – 4 grame. Continutul de fibra din cereale variaza intre 0,5 si 12 grame la 100 de calorii.

Potrivit specialistilor consumul de fibre trebuie sa fie proportional cu varsta, astfel:

– copii intre 1-13 ani: 20-25 grame/zi

– adolescenti intre 13-19 ani: 30-35 grame/zi

– barbati intre 19-50 ani: 38-45 grame/zi

-adolescente intre 13-19 ani: 25 grame/zi

– femei intre 19-50 ani: 20-25 grame/zi

Fibrele consumate regulat au numeroase beneficii:

Aparatul digestiv functioneaza mai eficient, procesul de digestie fiind accelerat;

Scade riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, in special a bolilor coronariene la femei;

Fibrele sunt un element cheie in dieta pentru controlul/ pierderea greutatii, prin aportul caloric redus;

Scade nivelul colesterolului din sange;

Fibrele sunt importante in regimul alimentar al persoanelor cu diabet;

Senzatia de oboseala se reduce;

Cerealele, bogate in fibre, reduc incidenta afectiunilor digestive, cum e constipatia;

Consumul de cereale determina renuntarea naturala la alimentele cu grasimi din dieta;

Fibrele creeaza senzatia de satietate, eliminand gustarile nesanatoase din timpul zilei;

Cerealele servite la micul dejun furnizeaza energia necesara organismului pentru prima parte din zi.

In concluzie, fibrele din cereale sunt importante pentru sanatatea organismului si au un rol in buna functionare a aparatului digestiv, a celui vascular, dar si in controlul greutatii si tratamentul diabetului.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...