Ce trebuie sa stii despre colesterol

In ultimii 50 de ani, alimentatia noastra s-a modificat  mult: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri, in paralel, numarul si gravitatea maladiilor cardio-vasculare au crescut foarte mult; aceste afectiuni au devenit prima cauza de mortalitate in tarile occidentale.

Ce legatura are colesterolul cu toate aceste lucruri? Nivelul crescut de colesterol in sange sta la originea acestor boli. Iata de ce, in ultima vreme, se vorbeste atat de mult despre colesterol.

Tu stii ce nivel de colesterol ai ?

Este important sa masori periodic nivelul colesterolului, deoarece hipercolesterolemia nu doare si nu se manifesta in nici un fel. Nu o poti depista decat facandu-ti analizele de sange (colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride – din acestea trei se calculeaza LDL – colesterolul).

E indicat ca fiecare persoana sa isi cunoasca nivelul colesterolului. Daca la 20 – 25 de ani valoarea acestuia este normala, atunci nu este necesara repetarea analizelor decat o data la 5 ani.

Valoarea normala a colesterolului total este de aproximativ 180 mg/100 ml sange.

Colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea 1,5 g/l, iar LDL trebuie sa fie cel mult de 2 ori mai mare decat HDL.

Cu cat HDL e mai mare, cu atat e mai scazut riscul aparitiei unei probleme cardiovasculare. Daca valoarea colesterolului total depaseste 3 g, e indicata o schimbare urgenta a dietei.

Colesterol “bun” si colesterol “rau”

Ai auzit deseori vorbindu-se de colesterolul LDL si HDL, de colesterolul “rau” si cel “bun”, dar termenii iti sunt oarecum neclari. Inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista doua molecule diferite de colesterol, ci doar doua moduri diferite in care acesta este transportat prin sange.

Colesterolul “circula” prin sange “agatat” de lipoproteine. Lipoproteinele LDL (lipoproteine cu densitate mica), cele care il transporta la celule, favorizeaza formarea placilor de aterom.

Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice, caci ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus.

Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere, ajungand, in final, sa perturbe grav circulatia sangelui si activitatea inimii.

Asadar, colesterolul LDL este cel “rau”, iar colesterolul HDL cel “bun”.

Alimente bogate in colesterol (mg/100g): omleta – 350, caviar – 440, ficat gras – 380, unt – 250, maioneza – 165, pate de ficat de porc – 200

Alimente sarace in colesterol (mg/100g): fructe si legume – 0, iaurt degresat – 1, margarina – 1, lapte degresat – 2, supa de pui cu fidea – 3, ulei vegetal – 1

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Colesterolul și bolile cardiovasculare

    Colesterolul Reducerea cantităţii de grăsimi din dieta dvs., mai ales de grăsimi săturate, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din ...
  • Mama & Copilul

    De ce avem nevoie de Coenzima Q10

    Coenzima Q10 este substanta asemanatoare vitaminelor, care se gaseste peste tot in corp si actiunea ei seamana cu cea a vitaminei ...
  • Sanatate

    Ce trebuie sa stii despre colesterol

    In ultimii 50 de ani, alimentatia noastra s-a modificat  mult: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri, in paralel, numarul si gravitatea ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...