Ce trebuie sa stii despre Calciu

Tipuri de calciu: Ca. legat la o proteina 46%, Ca. de dispersie 6,5%; Ca. ionizat 47, 5%

Surse alimentare de calciu: varec, seminte de susan, legume cu frunze de culoare verde inchis, morcovi, migdale, broccoli, tofu, lapte, etc.

Atentie!

Cafeaua, ceaiurile din comert, bauturile carbogazoase, sarea in exces, tigarile, zaharul rafinat, alcoolul si diureticele chimice, inhiba sau “extrag” calciul din oase si din tesuturi.

Utilizare de catre organism: Calciul este mineralul cel mai abundent din organism. Este necesar pentru fortificarea oaselor, cartilajelor, tendoanelor si tesutului conjunctiv. Asista activarea a numeroase enzime, inclusiv a celor pe care le secreta pancreasul.

Este utilizat in eliberarea de ATP. 99% din calciul prezent in organism se afla in oase si dinti. Joaca un rol important in coagularea sangelui. Este unul dintre numerosii agenti de transport la nivel celular.

Carentele de calciu: Neutilizarea calciului este foarte raspandita. Utilizarea presupune prezenta hormonilor secretati de tiroida/paratiroida si alcalinizarii.

Maladii carentiale pe termen scurt: crampe si spasme musculare, batai cardiace puternice, insomnie, irascibilitate, degradarea si caderea dintilor, paradontoza, scaderea rezistentei oaselor, stari de nervozitate, dureri dorsale si ale membrelor inferioare, slabirea tesutului conjuctiv, mici hemoragii, bufeuri, sindrom de alternanta cald-rece, aritmii cardiace.

Joaca un rol important in contractiile musculare. Utilizarea calciului este reglata de hormonii secretati de paratiroida si de prezenta vitaminei D. Participa la constructia oaselor si a dintilor.

Maladii carentiale pe termen lung: osteoporoza, scolioza, rahitism si afectiuni legate de pierderea de calciu din tesutul osos. Oprierea din crestere. De asemenea artrita si depresie.

Toxicitate: acidoza, calculoza renala, stenoza si depuneri de calciu in tesuturi. Posibil hipertensiune, greturi si varsaturi.

Share this Story
  • Sanatate

    Ce trebuie sa stii despre Calciu

    Tipuri de calciu: Ca. legat la o proteina 46%, Ca. de dispersie 6,5%; Ca. ionizat 47, 5% Surse alimentare de calciu: ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...