Mama & Copilul

Ce sunt antioxidantii si cum actioneaza ei

Antioxidantii sunt compusi naturali care protejeaza organismul de pericolul radicalilor liberi.

Sunt atomi sau grupuri de atomi care pot afecta celulele, sistemul imunitar si pot conduce la infectii si diferite boli degenerative, sum sunt bolile de inima si cancerul.

Antioxidantii joaca un rol benefic in prevenirea acestor boli.

Efectele negative ale radicalilor liberi sunt considerate de oamenii de stiinta ca fiind si o cauza a procesului de imbatranire.

Exista mai multi radicali liberi care actioneaza in organism, cei mai cunoscuti dintre ei fiind radicalii liberi derivati ai oxigenului, cum sunt radicalii superoxid si hidroxil, peroxidul de hidrogen, diferite lipide proxide si oxidul nitric.

Se pot forma prin expunerea la radiatii, inclusiv la radiatiile solare, prin expunerea la substante chimice toxice care se gasesc in fumul de tigara, in aerul poluat si in produsele chimice industriale si casnice, in diferite procese metabolice, cum este descompunerea moleculelor de grasime stocate pentru folosirea lor ca sursa de energie.

Radicalii liberi sunt tinuti sub supraveghere de gunoierii radicalilor liberi, care exista in mod natural in organism.

Acestia neutralizeaza radicalii liberi. Unele enzime sunt utile in acest proces vital. Cele patru enzime importante care neutralizeaza radicalii liberi sunt peroxid dismutaza, metionina raductaza, catalaza si glutationul peroxidaza.

Organismul le fabrica fara probleme. Exista si numeroase substante chimice utile din plante si nutrienti care actioneaza ca antioxidanti  cum sunt vitamina A, beta-carotenul si alte carotenoide, flavonoizii, vitaminele C si E.

Desi multi antioxidanti pot fi obtinuti din surse naturale cum sunt germenii de grau si fructele proaspete, este greu sa obtii o cantitate suficienta din aceste surse ca sa inlaturi constant radicalii liberi generati in permanenta de mediul poluat.

Putem reduce amenintarea radicalilor liberi luand suplimente de nutrienti cheie.

Un nivel ridicat de antioxidanti protejeaza in special organismul de cancer.

Antioxidantii actioneaza sinergic protejand impotriva radicalilor liberi, asa ca e mai bine sa luati doze mici de diferiti antioxidanti dacat doze mari dintr-unul singur.

De exemplu in vreme ce beta carotenul este, in sine, un antioxidant excelent, un amestec de carotenoide naturale este mai eficient pentru sanatate decat beta carotenul singur.

Exista multe formule combinate bune care va ajuta sa luati cu usurinta portia zilnica de antioxidanti.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...