Mama & Copilul

Ce sport ar trebui sa practice copilul meu?

Intrebarea principala a parintilor e legata de varsta la care poate sa inceapa sa faca sport copilul lor, mai ales ca in ultima perioada se vorbeste chiar si despre bebelusi de trei luni care stiu deja sa inoate.

De fapt, doar dupa varsta de 6-7 ani, capacitatile fizice ale copilului ii permit sa practice regulat un sport; fapt confirmat de majoritatea specialistilor.

Sportul practicat trebuie ales in functie de personalitatea copilului

Probabil te intrebi ce activitate ar fi potrivita pentru copilul tau.  In cazul asta, e necesar sa tii cont de parerea juniorului. De obicei, personalitatea copilului alege tipul de activitate preferata. Vei observa astfel ca, daca e mai timid, va fi inclinat sa aleaga karate, pentru a invata tehnici de aparare fizica.

De asemenea, poti chiar tu sa il indrumi catre un anumit sport, astfel incat activitatea fizica sa-i modeleze personalitatea. Daca are foarte multa energie, ii poti sugera sporturi solicitante, cum sunt atletismul sau schiul, iar daca este introvertit, poti sa-i recomanzi sporturi de echipa, gen fotbal, baschet, handbal.

Insa nu ii impune niciodata un sport, fara voia lui pentru ca nu vei face decat sa ii creezi o repulsie pentru acel sport daca si el nu e interesat.

Obiceiurile proaspte au intotdeauna o alternativa

Romania se afla pe locul trei in Europa din punctul de vedere al numarului de copii supraponderali. Vinovate pentru acest lucru sunt alimentatia de tip fast-food si sedentarismul.

Pentru a inlatura obezitatea la copii, specialistii recomanda macar o ora de sport pe saptamana. Un studiu efectuat de Fundatia Britanica a Inimii, care a inclus peste 1.000 de copii de varsta scolara, arata ca unul dintre trei copii face miscare saptamanal mai putin de o ora.

Sportul e o componenta esentiala in dezvoltarea armonioasa a unui copil, si in mentinerea sanatatii optime. Miscarea il ajuta sa se coordoneze mai bine, sa isi dezvolte abilitati care tin de viteza si de reactii imediate.

Dezvoltarea fizica a copilului e influentata de miscare. Sistemul muscular, respirator, circulator si imunitatea au toate de castigat de pe urma activitatilor fizice. Sportul il face pe copil mai vesel, mai increzator in el insusi si il integreaza in societate mult mai usor.

Orice sport este indicat, dar pe un copil il ajuta mult sa practice si sporturi de echipa, pentru ca prin ele invata sa coopereze, sa socializeze, sa fie intr-o echipa si sa isi asume un anumit rol acolo, castigand, prin initiativa si dedicare, respectul si aprecierea colegilor.

De obicei, rolul pe care un copil si-l asuma inca din primii ani de viata intr-un sport de echipa spune foarte multe despre directia in care el are tendinta de a se dezvolta in relatiile sociale de-a lungul vietii.

Copiilor nu le sunt indicate sporturi in care sa depune efort fizic foarte mare, ca ridicarile de greutati de exemplu. Orientati copilul catre sporturi pe care sa le practice cu drag, iar apoi dupa ce ajunge la o dezvoltare optima, isi poate alege si un sport mult mai solicitant.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Ce sport ar trebui sa practice copilul meu?

    Intrebarea principala a parintilor e legata de varsta la care poate sa inceapa sa faca sport copilul lor, mai ales ca ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...