Ce mancam si ce evitam cand avem probleme cu stomacul

Dieta unei persoane cu probleme de stomac trebuie sa urmareasca o alimentatie cat mai aproape de normal, evitand in acelasi timp ceea ce poate fi daunator atat prin alimentul in sine, cat si printr-o preparare necorespunzatoarea.

De aceea, persoanele care sufera de aceste boli trebuie sa cunoasca anumite reguli de igiena alimentara:

– sa aiba, pe cat posibil, o ora fixa la care sa ia masa;

– mesele nu vor fi abundente, trebuie sa fie dese; 4-5 mese pe zi;

– masa nu trebuie luata “in fuga”, fiind necesar ca alimentele sa fie bine mestecate, alfel crescand efortul de digestie.

In general, daca suferiti de boli de stomac evitati alimentele iritante:

– condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc);

– alimentele bogate in celuloza precum: ridichi, fasolea boabe, mazareaboabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi;

– acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane si insuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane;

– alimentele prea bogate in sare sau zahar;

– se interzice sau se reduce la maxim fumatul;

– bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere,whiski, etc.) sunt contraindicate.

Functia stomacului e puternic influentata de timpul cat alimentele stau in stomac:

– lichidele si semisolidele parasesc stomacul cel mai repede;

– celuloza, cojile vegetalelor crude, fragmentele alimentare mari,celuloza sunt mai greu digerabile;

– grasimile prelungesc durata de stagnare a alimentelor in stomac;

– zaharul intarzie evacuarea gastrica, mai ales cand este administrat la sfarsitul mesei.

– cu cat alimentele ingerate au o temperatura mai apropiata de ceaa corpului, cu atat golirea gastrica va fi mai rapida. De aceea,alimentele prea fierbinti sau prea reci sunt contraindicate.

Nu toate alimentele stimuleaza in aceeasi masura secretia gastrica. Alimentele puternic stimulante trebuie evitate in alimentatia persoanelor cu boli de stomac:

– bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, cafeaua;

– condimentele: mustarul, piperul, boiaua, hreanul, ardeiul iute,scortisoara, cuisoarele etc.;

– alimente: cele prajite, ouale tari, carnea fripta, sarata sau afumata,painea neagra, painea proaspata, alimentele preparate in grasimi.

Recomandarile de mai sus sunt valabile si pentru persoanele sanatoase, pentru a evita bolile de stomac. Moderatia este cheia unei sanatati de fier.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...