Mama & Copilul

Ce este stenoza aortică?

Ce este stenoza aortică?

stenoza aorticăÎn mod normal, sângele trece din camera din partea stânga de jos a inimii, numită ventriculului stâng, prin valva aortică în artera principală a corpului, aorta.

Dacă valva aortică se reduce, sau devine stenozată, se reduce fluxul de sânge care trece prin ea, iar inima trebuie să lucreze mai din greu pentru a pompa sânge în organism.

Stenoza aortică este mai frecventă la bărbaţi. Aceasta poate fi prezentă la naştere, dar şansele sunt mai mari să apară la persoanele în vârstă.

Cauzele stenozei aortice

În rândul tinerilor din țările dezvoltate, cauza cea mai probabilă a stenozei aortice este o malformaţie congenitală cardiacă. La persoanele în vârstă este cauzată, de obicei, de o acumulare de depozite de calciu în venă.

În trecut, febra reumatică a fost o cauză comună pentru stenoza aortică.

Simptomele stenozei aortice

Dacă stenoza aortică este blândă, este posibil să nu existe niciun simptom, sau oboseala să fie singurul simptom. Dacă stenoza este mai gravă, alte simptome ce pot apărea sunt: dureri în piept și/sau dificultăți de respirație în timpul efortului, palpitații, amețeli și leșin, mai ales în timpul efortului.

Se poate dezvolta insuficiență cardiacă, ceea ce cauzează simptome precum: oboseală, lipsă de aer și retenție de lichide la nivelul picioarelor.

Tratamentul stenozei aortice

Este important să trataţi infecţiile streptococice cu antibiotice pentru a reduce riscul de suferi de febră reumatică, care poate provoca stenoza aortică.

Persoanele cu stenoză aortică sunt sfătuite să ia antibiotice înainte de a apela la investigații invazive (cum ar fi o citoscopie) și la proceduri chirurgicale pentru a reduce riscul unei infecții a valvei inimii (endocardită).

Unele persoane cu stenoză aortică sunt sfătuite să ia antibiotice înainte de aplicarea tratamentelor dentare, din același motiv.

Stenoza aortică blândă este tratată, de obicei, cu medicamente, cum ar fi diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie, pentru a diminua simptomele insuficienței cardiace.

În cazurile mai severe, să poate umfla un balon în valvă pentru a o mări (procedură numită valvuloplastie cu balon) sau valva poate fi lărgită sau înlocuită în timpul unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.

În Marea Britanie, stenoza valvei aortice este cea mai frecventă tulburare cardiacă care necesită înlocuirea valvei.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Ce este stenoza aortică?

    Ce este stenoza aortică? În mod normal, sângele trece din camera din partea stânga de jos a inimii, numită ventriculului stâng, ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...