9:04 am - Sunday December 11, 2016

Ce bem si ce mancam vara?!

In timpul verii, principalele caracteristici sunt caldura mare si uscaciunea. Datorita razelor puternice ale soarelui, se produc schimburi intense intre organism si mediul inconjurator.

Exista tendinta la deshidratare si scaderea in greutate pentru ca soarele usuca si topeste. Se transpira mai mult, eliminand lichide rezultate din topirea grasimilor, dar si apa cu saruri si alte substante rezultate din metabolism.

Multe lichide

Cea dintai masura care se impune pe timpul verii este sa bem lichide mai multe dacat in restul anului, spre a pastra o buna hidratare a organismului.

A avea fluide suficiente in corp inseamna o buna functionare a tuturor organelor, articulatiilor, miscari corecte, elastice, usoare. Daca in general, 1,5-2 litri de apa sunt suficienti pentru o persoana adulta, in timpul verii se pot bea 2-3 litri de lichid pe zi, uneori si mai mult, daca este foarte cald si se transpira abundent.

Aportul de lichide trebuie constituit din lichidele baute ca atare laolalta cu lichidele din supe, ciorbe, dar si din fructe si legume, acestea din urma fiind constituite in cea mai mare parte din apa.

Apa de baut se poate pastra in vase de lut nearse care o mentin racoroasa. In vase se pot pune si plante racoritoare si care dau arome placute, de exemplu busuioc, rozmarin, menta.

Consumul lichidelor din frigider si al inghetatei in general nu este recomandat, pentru ca sunt prea reci si supun organismul la prea mari diferente bruste de temperatura. Primul care sufera este tubul digestiv, putand sa apara indigestii.De asemenea, chiar daca suntem in plina vara, uneori se instaleaza “raceli” sub forma de guturai sau alte viroze respiratorii.

Pentru persoanele care sufera de supragreutate, consumul de lucruri reci favorizeaza mentinerea greutatii sau cresterea ei. Dimpotriva, un pahar de apa calda dupa masa si unul inainte va pot ajuta sa scapati de kilogramele in plus si va pot asigura o mai buna digestie.

Totusi, cand este foarte cald, spre a ne racori si a ne usura de stres prin satisfacerea unei placeri, putem consuma si lichide reci sau chiar inghetata, dar cu moderatie.

Pe acestea este bine sa le tinem putin in gura inainte de a le inghiti spre a ne bucura mai mult de racoarea lor, pentru a asigura o buna absorbtie a esentelor.

Apele minerale

In general, in cazul consumului de lunga durata, pot aduce prejudicii prin doua aspecte. Unul este reprezentat de sarurile minerale mai mari decat cele necesare organismului, si de aceea suprasolicita rinichii si predispun la depuneri, in primul rand chiar in rinichi, sub forma de microlitiaza sau litiaza (nisip sau pietre).

Al doilea aspect nedorit este aciditatea in exces, in cazul apelor minerale carbogazoase. De aceea, apa care trebuie bauta este cea simpla. Totusi, vara, atunci cand transpiratia este abundenta si se pierd saruri prin aceasta, se poate consuma si apa minerala, dar cu moderatie.

Alcoolul

In special cel tare, este nerecomandat pe timpul verii, pentru ca alcoolul este fierbinte in esenta, penetrant, si are actiune de uscare, toate similare cu actiunile soarelui.

Alimentatia

Pofta de mancare scade in perioada verii, datorita schimburilor intense cu mediul inconjurator. De aceea, alimentatia trebuie sa fie mai usoara, cu multe legume si fructe. Carnea sa fie in cantitati mici, slaba si cu foarte putina grasime. Vara se pot servi doua mese, in loc de trei.

La fiecare masa trebuie sa fie prezente toate gusturile in alimentele consumate, spre a pastra echilibrul organismului. Pe timpul verii, gustul cel mai adecvat ca predominant este cel dulce, care este umed, greu, usor onctuos, opunandu-se actiunilor solare.

Asadar putem consuma fructe dulci, sucuri proaspete sau nectaruri din fructe, chiar si mai grele, cum sunt bananele, smochinele, strugurii.

Ele se pot procesa diluandu-le spre a fi mai usor digerabile. Gustul acru este cald, dar umed, deci folositor. Gusturile amar si astringent, sunt reci, dar uscate; asadar ele pot racori, dar trebuie consumate cu atentie.

Gusturile picant si sarat sunt fierbinti si cresc caldura in corp, deci trebuie consumate cu atentie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ce bem si ce mancam vara?!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Articol din categoria: Dieta & Fitness
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
Castel Timisoara
Castelul Huniade Timisoara

Castelul Huniazilor a fost ridicat de regele Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei... mai mult »

Close