Sarcina

Cauzele sarcinii prelungite. La ce sa ne asteptam.

Cum se manifesta sindromul de postmaturitate

Durata normala a sarcinii e de 280 zile, adica exact 40 saptamani incepand cu prima zi de la ultima menstruatie, sau de 266 zile de la ovulatie, aceste date fiind calculate considerandu-se un ciclu menstrual normal si regulat cu o durata de 28 zile.

Perioada de sarcina creste cu o zi pentru fiecare zi in plus a ciclului menstrual peste valoarea de 28 zile. O sarcina prelungita peste 42 saptamani e un lucru anormal ce supune fatul unor pericole crescute. Apare asa numitul sindrom de postmaturitate

In jur de 10 % din toate sarcini pot sa se prelungeasca peste 42 saptamani, ba chiar 4 % pot avea o durata de peste 43 saptamani.

Calcularea exacta a duratei sarcinii

Calcularea exacta a perioadei sarcinii si deci a momentului cand va avea loc nasterea e de o mare importanta. Se poate determina in mai multe feluri de medicul ginecolog in functie de stadiul sarcinii : anamneza cu obtinerea de date privind ultima menstruatie, examinarea gravidei cu determinarea marimii uterului, detectarea batailor cordului fetal, folosirea echografiei care e foarte exacta mai ales in al doilea trimestru al sarcinii.

Sarcina prelungita – cauzele ce duc la sarcina prelungita

Cauzele sarcinii prelungite sunt in general neclare, fiind se pare vorba de o combinatie de factori materni, fetali si genetici.

Cea mai lunga sarcina consemnata in medicina de specialitate a fost de 1 an si 24 zile. Aceasta sarcina s-a terminat prin nasterea unui fat in viata dar anencefal adica fara creier.

Sarcina prelungita apare mai des la femeile aflate la prima sarcina si care sunt prea tinere sau prea in varsta pentru a ramane insarcinate. Sarcina prelungita e de asemenea intalnita la femeile cu multiple sarcini in antecedente adica la cele care au nascut feti vii de mai mult de 6 ori.

Cresterea fatului peste 42 saptamani e foarte redusa si se opreste la acesta data. In sarcina prelungita apare asa zisul sindrom de dismaturitate. Acesta se caracterizeaza printr-o serie de modificari fetale cum ar fi : scaderea stratului de grasime subcutanata, tegumente uscate si ridate, patarea cordonului ombilical, a tegumentelor si membranei amniotice cu fecale de la fat, unghii lungi si un grad neobisnuit de agitatie fetala.

Problemele apar datorita imbatranirii placentei care are o serie de modificari cum ar fi calcificari si edeme ale acesteia, degenerare fibrinoida si microinfarcte.

Sarcina prelungita – ce atitudine trebuie sa ai

In unele cazuri e indicata o atitudine de expectativa inainte de a se trece la metode de inductie a travaliului, metoda care poate produce traumatisme ale cervixului uterin, poate fi urmata de un travaliu prea lung, de necesitatea extragerii fatului cu forcepsul sau de o lipsa de raspuns a uterului.

Asadar, intrucat 80 % din sarcinile mai lungi de 43 saptamani sunt urmate spontan de travaliu, e indeajuns sa se astepte, monitorizand cu atentie sarcina si starea fatului.

Deci e importanta determinarea evolutiei fatului, mai ales a batailor cordului fetal. Aceste determinari nu se fac printr-un singur test ci printr-o combinatie de teste care trebuie sa fie repetate, frecvente si ale caror valori trebuie interpretate de o persoana competenta.

In cazul sarcinii prelungite apar si alte modifcari

Atitudinea poate fi si activa daca intr-o sarcina prelungita apar semne de suferinta fetala.

E astfel necesara inducerea travaliului care se poate face prin mai multe metode. Se poate incerca perfuzie cu oxytocina, metoda deseori urmata de insuccese din cauza faptului ca cervixul uterin nu e inca pregatit pentru nastere si astfel nu raspunde la tratament.

Aplicarea unui gel de prostaglandine pe cervixul uterin cu o zi inainte de administrarea perfuziei cu oxytocina creste rata de raspuns uterin, cu obtinerea travaliului. In cazurile grave e necesara terminarea sarcinii prin operatie cezariana.

Share this Story
 • Sarcina

  Cauzele sarcinii prelungite. La ce sa ne asteptam.

  Cum se manifesta sindromul de postmaturitate Durata normala a sarcinii e de 280 zile, adica exact 40 saptamani incepand cu prima ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
 • Sarcina

  Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

  Trei luni inainte de a ramane gravida Fa curat in sertarul cu medicamente Exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii Piedicile in ...
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
 • Sarcina

  Sfaturi pentru detoxifiere inainte de sarcina

  Hotarati-va sa va debarasati corpul de toxinele care va slabesc sanatatea, va diminueaza puterea si maresc riscurile pentru dumneavoastra si pentru ...
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
 • Sarcina

  Lombosciatica in perioada de sarcina

  Lombosciatica e una dintre cele mai neplacute probleme pe care le aduce sarcina. Durerile de spate, dar si starea de amorteala ...
 • Sarcina

  Ecografia 3D in timpul sarcinii

  Efectuarea ecografiei 3D in sarcina devine una dintre cerintele obligatorii ale femeii insarcinate. Astfel, aceasta se va putea convinge de sanatatea ...
Load More In Sarcina

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...