Slabire & Fit

Cateva informatii despre Macese

Macesul (Rosa canina) e unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Macesul creste inalt de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate in tufa.

Macesele (Fructus Cynosbati), atat de cautate si astazi de gospodine datorita gemului delicios si sanatos care se prepara din ele, nu sunt – in sens strict – adevaratele fructe ale plantei, ci numai receptaculul transformat al florii, avand forma globuloasa, mai mult sau mai putin alungita, numit tehnic “enduvie”.

Substantele active din macese

Principalul element valoros al maceselor este acidul ascorbic, adica vitamina C. Macesele mai contin – dupa cum tradeaza si culoarea lor rosie – cantitati importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A. Lista vitaminelor continute in macese continua cu vitaminele B1, B2, PP si K. Paleta de ingrediente bioactive din macese este completata de substante glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului si altele.

Actiunea si proprietatile maceselor

Evident, datorita continutului mare de vitamine, macesul este un excelent vitaminizant natural. Vitamina C conditioneaza buna functionare a tuturor celulelor, ea jucand un rol esential in procesele metabolice fundamentale, si anume in reactiile de oxidoreducere si in respiratia celulara. De asemenea, macesele cresc rezistenta capilarelor sanguine, care devin astfel mai putin fragile.

Cateva indicatii terapeutice ale maceselor

Preparatele farmaceutice sau alimentare din macese sunt indicate in prevenirea si tratarea racelilor, a gripei, la bolnavii cu hipovitaminoza, precum si la cei aflati in convalescenta, ca tonic si stimulent general.

Cum prepari si cum administrezi macesele

Infuzia se prepara din 2 linguri de macese la 1/2 litru de apa. Se tine zece minute la infuzat in apa fierbinte, dupa care se strecoara. Cantitatea de ceai rezultata se bea pe parcursul unei zile. Decoctul se poate prepara din 2 linguri de macese zdrobite, la 2 cani de apa. Se fierb 10 minute si se beau 2 cani pe zi.

Pulberea uscata de pulpa de macese consumata zilnic, in cantitate de 3-4 g, asigura necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Pulberea se prepara prin separarea pulpei uscate de seminte si perisori si macinarea acesteia.

Din macese se poate prepara un sirop de 150g de pulpa de macese proaspete sau uscate, 600 g de zahar si 900 ml de apa. Amestecul se fierbe timp de 30 de minute la foc mic, dupa care se filtreaza printr-un tifon. Siropul se administreaza de 3 ori pe zi, cate 20 g, in apa minerala. Siropul se va pastra la frigider.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Revigorant naturist complex

    Din macese, in combinatie cu menta, lamaie si salvie, se poate obtine unul dintre cele mai delicioase ceaiuri, extrem de racoritor, ...
  • Mama & Copilul

    Ceaiuri preparate acasa

    Ceai de scortisoara Este foarte  bun de baut in timpul unei raceli, deoarece va va face sa transpirati. Scortisoara este un ...
  • Slabire & Fit

    Cateva informatii despre Macese

    Macesul (Rosa canina) e unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Macesul creste inalt de 1-3 m, ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Produsele naturiste Calivita

 Compania Calivita are ca obiect de activitate producerea ...