Mama & Copilul

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Timisoara

Fata in fata cu cladirea Operei, se inalta edificiul Catedralei Metropolitane a Banatului, cel mai mare edificiu religios al Timisoarei.

Catedrala a fost construita intre 1936 si 1940 si este un adevarat simbol al orasului de pe Bega.

Constructia are o lungime de aproximativ 63 de metri, o latime de aproximativ 32 de metri, iar turnul principal se inalta la circa 83 metri, arhitectura sa fiind o combinatie reusita intre stilul muntenesc si cel moldovenesc.

Stilul arhitectural al catedralei din Timisoara este, atat unic, cat si neobisnuit pentru un lacas de cult ortodox de asemenea dimensiuni.

Acest stil, cu firide sub stresini, cu bolte instelate in interior, cu discuri lacuite intr-o multitudine de culori, poate fi gasit in manastiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

Clopotele catedralei din Timisoara sunt in numar de 7 si cantaresc circa 8 tone si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo. Armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi.

Picturile in fresca, tempera si ulei, ocupand o suprafata de 6.300 de metri patrati au fost executate de pictorul Atanasie Demian.

Iconostasul are o suprafata de 135 de metri patrati, este suflat in aur de 22 de karate si este decorat in stilul brancovenesc. In cupola centrala, cu o inaltime de 16 metri, se gasesc trei candelabre sculptate in lemn de tei .

In subsolul Catedralei mitropolitane Timisoara a fost deschis un muzeu, unde pot fi admirate icoane pe sticla si lemn din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, diferite obiecte de cult ortodox (cruci din lemn aurit sau impodobite cu argint si pietre pretioase, cadelnite filigranate din argint si produse ale mesterilor macedoneni).

[nggallery id=2]

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Timisoara

    Fata in fata cu cladirea Operei, se inalta edificiul Catedralei Metropolitane a Banatului, cel mai mare edificiu religios al Timisoarei. Catedrala ...
Load More Related Articles
Load More By Andreea Popescu
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Coloana Infinitului, Targu Jiu

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost ...