Sanatate

Cat de importanta este vitamina D pentru noi?!

Când auzim vitamina D, primul lucru care ne vine în minte de la şcoală este acela că este o „vitamină liposolubilă”, „ajută la absorbţia calciului” etc. Însă studiile recente arată că vitamina D este mult mai potentă decât am fi tentaţi să credem.

În zilele noastre, apar aproape săptămânal noi articole ce prezintă cele mai recente rezultate ale cercetărilor ştiinţifice despre efectele vitaminei D necunoscute până acum. Despre unele dintre acestea puteţi citi în continuare.

Aşa cum bine ştiţi, vitamina D, datorită faptului că influenţează absorbţia şi metabolismul calciului şi fosforului, joacă un rol major în dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi dinţilor, procese de o impor­tanţă crucială în viaţa fătului. Însă studiile recente arată că o canti­tate insuficientă de vitamina D în organismul mamei poate creşte riscul de greutate scăzută a copilului la naştere şi de diabet de tipul 1 la copil.

Motivul acestei din urmă afecţiuni poate fi acela că deficienţa de vitamina D apare, de obicei, în cel de-al doilea trimes­tru al sarcinii, care este o perioadă critică pentru formarea pancrea­sului fătului (organ responsabil cu producţia de insulină). Alte stu­dii au demonstrat că există o legătură directă între deficienţa de vitamina D a mamei şi apariţia de tulburări bipolare sau scleroza multiplă a copiilor, de mai târziu.

Scleroza multiplă poate fi influ­en­ţată de aportul de vitamina D, precum şi de expunerea la soare, care sprijină sinteza vitaminei D (important de observat, această afecţiune are o incidenţă mult mai mică la Ecuator, însă aceasta creşte pe măsură ce ne deplasăm către zonele cu perioade mai mari de „întuneric”).

La adulţi, un aport adecvat de vitamina D este indispensabil pentru obţinerea şi menţinerea unei mase osoase sănătoase. Mai mult, s-a observat că vitamina D joacă un rol important în reduce­rea riscului apariţiei anumitor boli tumorale.

Cercetările care au început în 1980 şi au fost conduse de Cedric şi Franck Garland – în cadrul cărora cei doi oameni de ştiinţă au analizat de ce incidenţa cancerului de colon este mult mai mică în regiunile însorite din sud-vestul Statelor Unite – au demonstrat că vitamina D reduce riscul de apariţie a 17 tipuri de cancer.

Iar lista descoperirilor continuă: vitamina D joacă un rol cheie în funcţionarea sistemului imunitar (printre altele, stimulând reacţia la infecţii), precum şi în producerea de insulină (în cazul deficien­ţei de insulină, creşte riscul de diabet de tipul 2). În plus, un aport inadecvat de vitamina D sporeşte riscul de hipertensiune, atero­scleroză, precum şi de infarct miocardiac, poate fi acompaniat de slăbiciune musculară care, pe lângă o densitate osoasă scăzută, reprezintă principala cauză a faptului că, în statele membre ale UE, la fiecare 30 de minute se produce o fractură osoasă, drept conse­cinţă a osteoporozei.

Trebuie să mai remarcăm şi că suplimentarea calciului este suficientă doar în cazul unei cantităţi adecvate de vitamina D!

De ce este atât de important? Au existat o serie de iniţiative de a monitoriza aportul de vitamina D al populaţiei, iar rezultatele au fost uluitoare: incidenţa deficienţei de vitamina D în zonele cu climă temperată este de circa 60-70% (!).

În primul rând, acest lucru poate fi explicat datorită aportului alimentar scăzut şi numă­rului mic de ore cu soare, precum şi de faptul că, cu toate că ne petrecem timpul în aer liber, ne acoperim cea mai mare parte a pielii. Absorbţia vitaminei D poate fi afectată de diverse boli ale sistemului digestiv, precum şi de administrarea unor medicamente, de exemplu, corticosteroizi şi anticoagulante.

Spre deosebire de convingerile anterioare, nu trebuie să ne te­mem de supradozare, deoarece aceasta apare doar în cazuri ex­treme, de exemplu în cazul consumului a mai mult de 10.000 UI pe zi, timp de mai multe luni.

Este important de ştiut că, în ciuda fap­tului că pielea are o capacitate ridicată de producere a vitaminei D, dacă se depăşeşte un anumit prag de expunere la soare, cantita­tea de vitamina D sintetizată nu va creşte, iar solarul nu este, în niciun caz, adecvat pentru suplimentarea cu vitamina D. Prin ur­ma­re, suplimentarea alimentară cu vitamina D este indicată, în spe­cial în perioada cuprinsă între toamnă şi primăvară.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...