4:54 am - Friday December 9, 2016

Castelul Huniade Timisoara

Castelul Huniazilor a fost ridicat de regele Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei facute in Timisoara, in 1307, a hotarit sa-si stabileasca aici resedinta.

In ciuda numeroaselor modificari, castelul si-a pastrat organizarea in jurul unei curti patrulatere, pozitia turnului-donjon si “Sala Cavalerilor”, detalii care care se regasesc si la Castelul Corvinestilor de la Hunedoara.

Fatada principala a fost refacuta intr-un stil romantic. Ferestrele, terminate in arc in plin cintru dar cu decoratie neogotica deasupra, au luat locul orificiilor pentru piesele de artilerie iar fatada a fost realizata in caramida aparenta.

Primul etaj, construit pe inaltimea a doua caturi normale contine doua sali boltite in stil neogotic, una cu trei nave iar cealalta cu doua, ce sunt construite din caramida si sustinute de un sir de coloane masive.

Numele castelului, se datoreste lui Ioan de Huniade, care intre 1441 si 1456, in calitate de Conte de Timis a locuit cu familia aici, in 1443 dispunind reconstructia acestui edificiu, grav avariat de un cutremur in acel an.

In perioada ocupatiei turcesti, a servit drept sediu pentru pasa, intre secolele al XVIII-lea si al XX-lea, fiind cazarma si arsenal de artilerie.

In 1849, edificiul a fost distrus pina in temelii si a trebuit sa fie complet refacut. Turnul este construit in stil romanic si fatada din caramida arsa, azi gazduind “Muzeul Banatului”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Castelul Huniade Timisoara, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Articol din categoria: Obiective turistice
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
Cugir
Turnul de apa din Cugir

Cum intri in Cugir, privirea iti este atrasa de un turn singuratic, cu un acoperis... mai mult »

Close