Mama & Copilul

Cantitatea zilnica de hrana pentru bebelusii de 8 luni

Fructele/legumele: 4-5 portii pe zi, inclusiv o portie de fruct/leguma cu vitamina A si cel putin o portie de fruct/leguma/suc cu vitamina C. Fiecare portie trebuie sa fie alcatuita din 2-3 linguri sau un cubulet de mancare.

O leguma cu vitamina A este una dintre legumele verzi sau una dintre legumele de culoare galben intens/portocaliu. Legumele verzi sunt, in realitate, si portocalii, insa partea verde este cea mai pregnanta decat cea portocalie.

Asigurati-va ca-i dati bebelusului doar legumele/fructele adecvate pentru varsta lui.

Cerealele: 2-3 portii de cereale sau mai mult pe zi. Fiecare portie de cereale consta in 1-2 linguri de cereale uscate amestecate cu formula sau lapte matern. Foarte curand, bebelusul va manca mai mult la fiecare masa; acum poate consuma 2 portii de cereale la o singura masa.

Asigurati-va ca dati bebelusului doar mancare adecvata varstei lui. Aperitivele care pot fi considerate portii de cereale sunt biscuitii de cereale integrale pentru bebelusi, bucatelele de paine integrala si cerealele gatite. Toate alimentele care contin grau/gluten trebuie aprobate, mai intai de pediatru.

Cand bebelusul implineste 8 luni, este posibil sa consume mai mult super-piure la o masa; poate 3 sferturi de cana de super-piure gatit, echivalent cu aproximativ 2-3 linguri de cereale macinate uscate, negatite.

Alimentele cu proteine: 1-2 portii de alternative la carne sau alimente cu proteine: tofu, tahini, arahide, seminte si drojdie. Fiecare portie de arahide sau seminte ar trebui sa fie de 1 lingura sau de o jumatate de lingurita de drojdie. Amestecati-le cu sper-piureul sau cu iaurt ori incercati retetele de gustari pentru junior in care folositi arahide si seminte.

Asigurati-va ca bebelusul s-a adaptat fiecarui ingredient in parte pe care-l presupune reteta. Atentie sa nu se sufoce.

Galbenusul: la fiecare doua zile, sau de 3-4 ori pe saptamana.

Produsele lactate: O portie de lactate in fiecare zi sau o data la doua zile. O portie poate consta in jumatate de cana de iaurt, un sfert de cana de branza de vaci sau 10-20 grame dintr-un sortiment de branza naturala. Plus cantitatea de lichide mentionata mai jos.

Cantitatea de lichide pentru bebelusii de 8 luni

Laptele matern sau formula reprezinta in continuare alimentul principal. Bebelusul trebuie alaptat de cel putin 5 ori pe zi sau trebuie sa bea din biberon 870-960 ml de formula pe zi. Bebelusul trebuie sa bea apa dupa fiecare masa si intre mese.

Oferiti-i 60-120 ml de apa pe zi, ceva mai mult in zilele toride. Pentru a va asigura ca bebelusul bea suficient lapte matern sau formula, nu depasiti 180-240 ml din cantitatea totala zilnica de suc, lapte de nuci si apa.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...