Cantitatea de lapte pe care trebuie sa o consume un bebelus inainte de introducerea hranei solide

Ca regula generala, un bebelus care consuma doar lapte matern sau o formula asemanatoare, mai exact, unul care nu a inceput inca sa consume hrana solida, ar trebui sa bea aproximativ 75 ml de lapte pentru fiecare 500 g de masa corporala.

Varsta reprezinta un factor important; de exemplu, un bebelus mai mic de 6 saptamani poate bea 100 ml de formula pentru 500 g de masa corporala, deoarece rata sa de crestere este foarte rapida, in timp ce un bebelus de 15 saptamani poate bea doar 70 ml pentru fiecare 500 g de masa corporala.

Desigur, un bebelus de 20 de saptamani care a inceput sa consume hrana solida poate bea doar 60 ml pentru fiecare 500 g de masa corporala, gratie cantitatii mari de calorii pe care si-o extrage din hrana solida.

Mai jos sunt exemple cu gramajul alimentelor in functie de masa corporala.

Media zilnica de lapte matern/formula pentru masa corporala a bebelusilor care nu au inceput sa consume hrana solida:

3 kg……………….. 450 g la 24 de ore

3,5 kg ……………. 525 g la 24 de ore

4 kg ………………. 600 g la 24 de ore

4,5 kg ……………. 675 g la 24 de ore

5 kg ………………. 750 g la 24 de ore

5,5 kg ……………. 825 g la 24 de ore

6 kg ………………. 900 g la 24 de ore

6,5 kg ……………. 960 g la 24 de ore

Asigurati-va ca bebelusul bea suficient lapte matern sau formula

Laptele matern sau o formula asemanatoare este cel mai important aliment pentru un bebelus in primul sau an de viata si, mai ales, in primele 8 luni.

In aceasta perioada este foarte important ca introducerea hranei solide sa nu diminueze cantitatea de lapte matern sau de formula consumata. Din punct de vedere caloric, nu exista nici un aliment solid al fel de nutritiv pentru bebelus ca laptele matern sau formula.

Initial, alimentele solide trebuie sa fie daor un supliment pentru laptele matern, nu sa-l inlocuiasca.

Daca bebelusul nu bea cantitatea de lapte matern/formula recomandata pentru varsta sa, renuntati la hrana solida din regimul sau alimentar, pentru ca micutul sa revina la hranitorul laptic. Pentru bebelusii mai mici, este posibil ca aceasta metoda sa nu functioneze, in acest caz, consultati pediatrul.

Cand preparati formula de lapte, folositi cantitatea de apa recomandata. Parintii care sunt ingrijorati ca bebelusii lor nu beau suficienta formula pot crede ca solutia este sa puna mai putina apa. NU faceti formula mai concentrata decat trebuie sa fie adaugand mai putina apa decat este cazul.

Sodiul, proteinele si alte ingrediente din formula trebuie amestecate cu o cantitate adecvata de apa, pentru a nu suprasolicita rinichii bebelusului, dar si din alte motive de sanatate.

Bebelusii hraniti cu formula si regula de 960 ml

Daca bebelusul are mai mult de 6 luni, majoritatea expertilor sunt de acord ca bebelusul nu ar trebui sa bea mai mult 960 ml – 1,2 l de formula pe zi. Daca bebelusul doreste mai mult, oferiti-i in schimb apa. Daca nu bea apa, oferiti- i suc pasteurizat diluat.

Nu uitati ca regula “nu mai mult de 960 ml pe zi” se aplica doar pentru bebelusii mai mari de 6 luni. Inainte de varsta de 4-6 luni, expertii spun ca prea multa formula nu este nicio problema si ca unui bebelus infometat trebuie sa i se dea biberon in loc de hrana solida.

Este posibil ca pediatrul sa nu fie de acord. Urmati sfatul sau in privinta acestei probleme.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...