Sanatate

Calciul la nivel muscular si nervos

Desi 98% din calciul total se afla la nivelul scheletului, iar 1% la nivelul dintilor, restul de 1 procent prezent in toate celelalte tesuturi, este esential pentru anumite reactii metabolice cum ar fi contractia musculara. Ionii de calciul intervin intre miofibrilele musculare in timpul procesului de contractie.

Daca muschiul nu contine suficienti ioni de calciu, fibrele sunt inerte, nu aluneca in paralel si formeaza o retea. Astfel, muschiul nu se poate contracta sau, odata contractat, nu se poate relaxa.

Rezultatul este o stare mai degraba dureroasa, numita crampa.

Una din cele mai frecvente cauze de crampe dureroase este deficitul de calciu. Uneori, aportul de calciu este o solutie simpla pentru o suferinta incerta asa cum este si cazul urmator:

” O femeie in varsta de 45 de ani se prezinta la camera de garda acuzand crampe severe la nivelul abdomenului inferior, cu iradiere la nivelul soldurilor si al membrelor inferioare, facand imposibile mersul si chiar tolerarea durerii.

Un examen clinic acurat nu a evidentiat modificari patologice, astfel ca asistenta medicala a fost rugata sa aduca o fiola de gluconat de calciu, aceasta fiind forma de calciu disponibila la camera de garda. Desi preparatul se administreaza prin injectarea intravenoasa sau intramusculara, fiola a fost sparta, continutul turnat intr-o cana iar pacienta a fost rugata, spre surpriza ei sa bea continutul. In decurs de 5 minute, crampele au disparut.”

S-a descoperit eficienta calciului in cazul anumitor persoane care sufereau de anxietate si se simteau ca un pachet de nervi. O cana de lapte cald seara la culcare nu numai ca furnizeaza calciul necesar, dar face parte din traditionala intelepciune populara care spune ca laptele ajuta somnul si relaxarea.

Calciul si magneziul sunt intalnite de multe ori impreuna. Spre deosebire de clorura de sodiu sau sarea de bucatarie, care este foarte solubila in apa, compusii calciului si magneziului sunt insolubili si formeaza depuneri solide.

De aceea calciul si magneziul se numesc elemente alcalino-pamantoase, deoarece compusii lor sau sarurile se gasesc la nivelul scoartei pamantului.

Share this Story
  • Sanatate

    Calciul la nivel muscular si nervos

    Desi 98% din calciul total se afla la nivelul scheletului, iar 1% la nivelul dintilor, restul de 1 procent prezent in ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...