Mama & Copilul

Biserica Neagra Brasov

Biserica Neagra este cel mai impozant monument creat de catre sasii ardeleni.

Constructia ei a fost inceputa in stil gotic sub prim-preotul thomas Sander in anul 1383 pe locul unei biserici din prima jumatate a secolului al XIII-lea. In mare parte terminata, biserica a suferit distrugeri serioase in timpul primei invazii turcesti in anul 1421.

Pana in anul 1477 constructia s-a incheiat si biserica a fost sfintita, hramul ei fiind Sfanta Fecioara. Din cele doua turnuri prevazute in planul initial in partea de vest a bisericii, a fost realizat numai cel de sud-vest, ridicandu-se la o inaltime de 65 m. In anul 1689, in timpul marelui incendiu, biserica a suferit mari daune.

Refacerea ei a durat, ca si constructia, aproape o suta de ani. in aceasta perioada, impozantul acoperis, cu inaltimea sa de 20 m, primeste forma actuala caracteristica, acoperind acum si galeria de trafouri initial descoperite, care la inaltimea stresinii, inconjoara intreaga biserica.

Prin reconstructia spatiului interior, caracterul sau gotic s-a pierdut. Boltile originale gotice au fost inlocuite cu o bolta cilindrica baroca (de culoare turcoaz). Intre anii 1710 – 1720, in navele laterale au fost adaugate galerii baroce cu scopul de a mari capacitatea bisericii, pentru a-i cuprinde pe toti credinciosii participanti la slujbele divine.

Galeriile au fost realizate cu mare sensibilitate, incadrandu-se perfect in ansamblul arhitectural. Frecventele cutremure de pamant, pe de o parte, si gresia moale folosita la constructie, pe de alta, au impus lucrari continue de intretinere.

Deja intre anii 1654 – 1656 a fost necesara consolidarea arcului de triumf cu doua contraforturi exterioare masive. alte lucrari de restaurare au fost efectuate in secolul al XIX-lea si al XX-lea. Restaurarea din anii 1937 – 1944 a consolidat in special corul.

Din cauza celui de-al doilea razboi mondial, ea a fost intrerupta. Statuile de pe pilastrii corului, datand din secolul al XV-lea, puternic avariate din cauza intemperiilor, au fost inlocuite cu copii, iar originalele inegrite in marele incendiu au fost asezate in interiorul bisericii (in partea de vest), unde pot fi admirate si astazi.

Si fialele cu cruci florale au trebuit sa fie inlocuite. Intre anii 1970 si 1984, au fost realizate lucrari ample si costisitoare de restaurare la acoperis, la fatada sudica si in interiorul bisericii. in anul 1984, a fost posibila resfintirea bisericii.

La toate ferestrele au fost montate geamuri noi, care au efect filtrant, retinand ultravioletele (foarte daunatoare pentru covoare si antedependente). Pentru aceasta a fost necesara o comanda speciala in Germania.

[nggallery id=4]

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Biserica Neagra Brasov

    Biserica Neagra este cel mai impozant monument creat de catre sasii ardeleni. Constructia ei a fost inceputa in stil gotic sub ...
Load More Related Articles
Load More By Andreea Popescu
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

One Comment


  1. […] Foto via […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Coloana Infinitului, Targu Jiu

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost ...