Sanatate

Beneficiile propolisului pentru sanatate

Folosirea propolisului in medicina traditionala isi are inceputurile in antichitate: egiptenii, grecii si romanii il foloseau pentru calitatile sale vindecatoare generale si pentru vindecarea unor leziuni ale pielii.

Propolisul e acum considerat un important produs dietetic si un valoros element al curelor naturiste. Popularitatea propolisului e in continua crestere datorita multiplelor oportunitati pe care le ofera.

Pentru efectul antibiotic al propolisului e responsabila concentratia de flavonoizi. Acestia poseda numeroase efecte curative foarte puternice. Flavonoizii stimuleaza cresterea parului si imbunatatesc circulatia sangelui.

In plus, stimuleaza eliminarea urinei, secretia bilei si secretia glandelor endocrine. E foarte bine cunoscut faptul ca secretia endocrina provenita din timus, glanda tiroida, pancreas si glanda suprarenala au un efect benefic pentru intreg organismul.

Flavonoizii nu sunt doar substante antibacteriene, ci sunt active si in tratarea ulcerului, reumatismului, simptomelor de gripa si raceala, iritatiilor stomacale si anumitor probleme respiratorii.

Dar totusi, care e provenienta propolisului?

Albinele colecteaza rasina naturala ca material de baza de pe mugurii de plop, mesteacan, pin, etc. Dupa ce rasina este “mestecata” de albine, in amestec cu saliva, se formeaza alte substante.

Produsul final e propolisul. Acesta e de o importanta vitala pentru supravietuirea albinelor. Nu numai ca le protejeaza impotriva bolilor, dar si impotriva schimbarilor climaterice, precum vant si frig.

Propolisul e compus din: 50-55 % rasina si balsam, 30% ceara, 5 % substante fixe precum grasimi, aminoacizi, acizi organici, compusi ai eterului de alcool, spori si microelemente ca fier, cupru, magneziu, zinc si antibiotice, plus un continut ridicat de vitaminele B, E, C, H si P, precum si provitamina A. Polenul reprezinta intre 4 si 10 % din compozitia acestui produs.

Propolisul poate fi utilizat si ca remediu impotriva imbatranirii, in ultima vreme acordandu-se foarte mare importanta acestui aspect.

S-a dovedit ca propolisul da rezultate extreme de bune in tratarea urmatoarelor afectiuni: acnee, astm, artrita, arsuri, opariri, gingii care sangereaza, basici, afte, gripa, diaree, eczeme, raceala, gastrita, guta, febra ridicata, caderea parului, muscaturi de insecte, diverse inflamatii, psoriazis, ulcer, dureri dentare si nu numai.

Propolisul nu e toxic cand e administrat pe cale orala sau aplicat pe piele. In schimb, aplicat la nivelul ochilor poate cauza reactii alergice, roseata si umflarea acestora. Propolisul nu e recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza si e contraindicat celor care sufera de alergie la vreunul din componentii lui.

Sistemul imunitar e ajutat si intarit de consumul de propolis. Fiind un antibiotic natural, propolisul actioneaza impotriva bacteriilor daunatoare fara sa distruga anumite bacterii benefice de care corpul are nevoie, asa cum fac alte antibiotice. Propolisul poate fi folosit de oricine, sanatos sau bolnav, ca o masura de protectie impotriva microorganismelor.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...