Mama & Copilul

Beneficiile consumului de guarana

Numele plantei vine de la Guarani, amerindieni din Amazonia, ce consumau guarana in perioadele de seceta pentru a face fata foametei.

Ei prajeau semintele si faceau un aluat pe care il imparteau in batoane, dupa care erau puse la soare, sa se usuce.

De asemenea, preparau o bautura energizanta, extractul din guarana avand proprietati afrodisiace, diuretice si analgezice. In America de Sud, se produce in continuare o cantitate mare de bauturi stimulente pe baza de guarana, vanzarile la acest produs fiind mult mai mare decat cele ce contin cola.

Beneficiile consumului de guarana:

Vigilenta. Cafeina continuta in guarana stimuleaza sistemul nervos central, facand sa creasca atentia persoanei consumatoare si contribuind in eliminarea starii de somnolenta.

Memorie, perceptie, invatare. Cafeina stimuleaza intelectul astfel ca ea contribuie la ameliorarea performantelor cognitive. Rezultatele mai multor studii au indicat faptul ca o simpla doza din extract de guarana, administrata singura sau in asociere cu ginseng asiatic, a ameliorat performantele cognitive (memorie, atentie, calcul mental).

Slabit.Studiile au demonstrat ca guarana asociata cu alte plante, in special cu extractul de ceai verde, poate creste activitatea metabolica, contribuind la pierderea kilogramelor.

Atentie! Diferite bauturi energizante pe baza de guarana contin o mare cantitate de cafeina, de la 50 mg la 250 mg in functie de produs.

Se recomanda atentie mare atat sportivilor cat si persoanelor ce doresc sa piarda in greutate, caci abuzul de cafeina poate produce o intoxicatie sau o rabdomioliza – o tulburare care poate cauza leziuni musculare grave si ireversibile.

Contraindicatii ale consumului de guarana

Cafeina prezenta in guarana nu este in general indicata persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, insomnie, anxietate, ulcer gastric sau duodenal, hipertensiune arteriala .

Inca nu s-a demonstrat daca planta are efecte negative asupra copiilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

O cantitate mare de guarana poate provoca o stare neplacuta: voma, greata, palpitatii cardiace, aritmie, accelerarea ritmului respiratiei, crampe musculare si dureri de cap. In plus, trebuie sa retineti ca un consum ridicat din aceasta planta provoaca dependenta!

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...