Mama & Copilul

Beneficii si proprietati ale salviei

Salvia e o planta aromatica intens utilizata pentru proprietatile sale culinare si medicinale. Salvia are un parfum placut si face parte din aceeasi familie ca si menta. E originara din regiunea mediteraneana, unde e cultivata de secole. Salvia poate fi folosita si ca planta ornamentala.

Salvia are un continut ridicat de substante nutritive

Salvia e bogata in vitamina A, fier, calciu si potasiu. Ajuta la prevenirea luxatiilor, inflamatiilor, ulcerelor si hemoragiilor. In plus, salvia intareste si sistemul nervos.

Salvia contine si numeroase uleiuri volatile, flavonoide si acizi fenolici care actioneaza ca antioxidanti. E si o sursa excelenta de vitamina K.

Salvia imbunatatese si stimuleaza memoria si e excelenta pentru copii. Datorita continutului important de vitamina A si calciu, salvia e extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a dintilor, oaselor si pielii.

Salvia stimuleaza absorbtia de fier in organism, care e un mineral important pentru producerea de energie. Salvia are si proprietati antimicrobiene si e astfel de ajutor in tratarea infectiilor fungice si microbiene.

Proprietatile antibacteriene ale salviei sunt benefice pentru numeroase parti ale organismului, printre care si stomacul, intestinele, nasul, gatul, ochii sau organele genitale.

Salvia e folosita si pentru videcarea ranilor si inciziilor chirurgicale, actionand ca un antiseptic.

Uleiul extras din salvie contine camfor si camfen, ce previn si vindecat infectiile fungice precum dermatitele si alte infectii ale pielii.

Salvia e utila si in procesul de digestie, previne aciditate si imbunatateste digestia alimentelor si metabolizarea acestora. De asemenea, salvia ajuta la metabolizarea grasimilor si a alimentelor bogate in proteine.

Trateaza si muscaturile de tantari si alergiile. E bogata in antioxidanti ce protejeaza celulele orgnismului si previne formarea de tumori canceroase. In plus, salvia reduce efectele negative ale radicalilor liberi si previne oxidarea.

Salvia ajuta si la reglarea ciclului menstrual si trateaza o serie de probleme ginecologice. Previne si transpiratia excesiva intalnita in special in randul femeilor aflate la menopauza.

Substantele cicatrizante din salvie sunt folosite de catre industria cosmetica in creme si lotiuni. Ceaiul de salvie este benefic in tratarea febrei, racelilor si durerilor de cap.

Masuri de precautie in cazul consumului de salvie

Salvia nu e alergica si nu contine cantitati mari de oxalati si purine. Cu toate acestea trebuie consumata cu moderatie. In cantitati mari, salvia e toxica.

Metode de folosire a salviei

Salvia e folosita pentru condimentarea a numeroase preparate culinare. Confera mancarurilor o aroma speciala. Poate fi combinata cu ceapa, pentru diverse umpluturi. Poate fi presarata peste pizza, salate , fripturi sau mancaruri la cuptor.

Din salvie se obtine ceai, ce poate fi consumat zilnic, in cantitati moderate. In plus, in farmacii sunt medicamente pe baza de salvie recomandate pentru tuse si afectiuni respiratorii, in general.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Beneficii si proprietati ale salviei

    Salvia e o planta aromatica intens utilizata pentru proprietatile sale culinare si medicinale. Salvia are un parfum placut si face parte ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...