Sarcina

Avortul

avortulAvortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna de sarcină, sarcina este încheiată, fie prin administrarea unor medicamente, fie printr-o procedură chirurgicală.

Un avort nu este acelaşi lucru ca şi avortul spontan, în care sarcina se termină fără intervenție medicală (deși poate fi necesar tratament medical după un avort spontan).

De ce ar putea fi nevoie de un avort?

Există multe motive pentru care o femeie ar putea decide să aibă un avort:

– circumstanțe personale

– un risc pentru sănătatea mamei

– o probabilitate mare ca bebeluşul să aibă o afecţiune medicală.

Când poate fi efectuat un avort?

În funcţie de ţara în care trăiţi, un avort se poate efectua doar în primele 24 de săptămâni de sarcină, atât timp cât sunt îndeplinite anumite criterii.

În unele ţări, legea spune că:

– avortul trebuie să fie efectuat într-un spital sau în o clinică de specialitate autorizată;

– doi medici trebuie să cadă de comun acord că avortul ar provoca mai puține probleme de sănătate fizică sau mentală decât continuarea sarcinii.

Există şi o serie de situații rare, care permit efectuarea unui avort după 24 de săptămâni. Acestea includ:

– dacă este necesar pentru a salva viața femeii

– pentru a preveni problemele grave de sănătate fizică sau psihică

– dacă există riscul ca acel copil să se nască cu anormalităţi fizice sau mentale.

În general, un avort ar trebui să fie efectuat, în mod ideal, înainte de a 12-a săptămână de sarcină.

Riscuri

Nicio procedură clinică nu este în întregime lipsită de risc, dar avortul prezintă puține riscuri pentru sănătatea fizică a femeii, în special atunci când este efectuat în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină.

Avortul nu vă va afecta, de obicei, șansele de a rămâne gravidă și de a avea sarcini normale în viitor.

Riscul de a apărea o problemă în timpul unui avort este scăzut. Cu toate acestea, şansele de a apărea o problemă cresc dacă avortul se realizează într-un stadiu mai avansat de sarcină.

Riscurile asociate cu avorturi sunt:

– hemoragie (sângerare excesivă) – apare la aproximativ unul din fiecare 1000 de avorturi

– leziuni cervicale – apar în nu mai mult de 10 din 1000 de avorturi

– deteriorarea uterului – apare la 4 din 1000 de avorturi, în timpul avortului chirurgical, și la mai puțin de 1 din 1000 de avorturi medicale, care sunt realizate în primele 12-24 de săptămâni de sarcină.

Când ar trebui efectuat un avort?

Statistici

În 2011, 189 931 de avorturi au fost efectuate în Anglia și Țara Galilor, în comparație cu 189 574 în 2010 (o creștere de 0,2%).

91% dintre avorturi au fost efectuate la mai puțin de 13 de săptămâni de sarcină, iar 78% la mai puțin de 10 săptămâni.

Rata avorturilor fost cea mai mare pentru femeile în vârstă de 20 de ani.

În Marea Britanie, avortul este legal până la a 24-a săptămână de sarcină, dar cele mai multe avorturi sunt efectuate mult mai devreme de atât.

În cazuri rare, un avort poate fi realizat după a 24-a săptămână de sarcină.

Un avort poate fi efectuat după primele 24 de săptămâni de sarcină:

– dacă este necesar pentru a salva viața femeii

– pentru a preveni problemele grave de sănătate fizică sau psihică

– dacă există riscul ca acel copil să se nască cu anormalităţi fizice sau mentale.

În general, un avort ar trebui să fie efectuat cât mai devreme posibil și, în mod ideal, înainte de primele 12 săptămâni de sarcină.

Cele mai multe avorturi (aproximativ 90%) sunt efectuate înainte ca sarcina să ajungă în săptămâna a 13-a, și aproape toate avorturile (în jur de 98%) sunt efectuate înainte de primele 20 de săptămâni.

Cu cât se efectuează mai repede avortul, cu atât este mai sigură procedura. Cu toate acestea, trebuie să vi se acorde suficient timp pentru a lua în considerare toate opțiunile, ca să simţiţi că aţi luat o decizie bună.

Pentru a afla săptămâna de sarcină, calculul se face, de obicei, din prima zi a ultimei menstruaţii. Dacă stadiul exact al sarcinii este neclar, este posibil să aveți nevoie de o ecografie.

Decizie personală

decizie personalaA lua o decizie cu privire la posibilitatea unui avort nu este un lucru ușor de făcut. Înainte de a decide, ar trebui să discutaţi situația cu un personal medico-sanitar, cu membrii de familie și, dacă este cazul, cu partenerul dvs.

Amintiți-vă întotdeauna că decizia finală cu privire la posibilitatea de a avea sau nu un avort este a dvs. și nu ar trebui să fiţi presată să luaţi o decizie pe care aţi putea să o regretaţi mai târziu.

Dacă aveţi sub 16 de ani, puteți avea un avort fără să le spuneţi părinților, atâta timp cât doi medici cred că este în interesul dvs. și înţelegeţi pe deplin ceea ce implică procesul.

Cu toate acestea, medicii vă vor încuraja să implicaţi părinții sau un alt adult în luarea unei decizii. Dacă aveți un avort, aveţi dreptul ca acest lucru să rămână confidențial, indiferent de vârsta voastră.

De ce ar putea fi necesar un avort?

O femeie poate decide să facă un avort din cauza unor circumstanțe personale sau din cauza unor motive medicale.

Dacă o sarcină nu a depășit 24 de săptămâni, un avort poate fi efectuat în cazul în care:

– continuarea sarcinii ar implica un risc mai mare pentru viața femeii decât întreruperea sarcinii.

– continuarea sarcinii ar implica un risc mai mare de probleme de sănătate fizică sau mentală pentru femeie decât întreruperea sarcinii.

– continuarea sarcinii ar implica un risc mai mare pentru sănătatea fizică sau psihică a copilului femeii.

– există un risc semnificativ ca acel copil să aibă un handicap fizic sau mental.

Legea spune că doi medici trebuie să cadă de comun acord cu privire la punctele de mai sus.

Decizia de a avea un avort

Cu toate acestea, decizia de a avea un avort poate fi dificilă și există o serie de lucruri care vă pot influența decizia, inclusiv factorii sociali, economici și emoționali. De aceea, o gamă largă de servicii de informare și consiliere este disponibilă pentru a vă ajuta să luaţi cea mai potrivită decizie pentru dvs.

Cea mai potrivită persoană pentru a oferi informaţii cu privire la avort este medicul de familie. Pe lângă faptul că vă poate oferi informații cu privire la procedura în sine, medicul poate discuta cu dvs. şi despre toate opțiunile disponibile. Orice discuție pe care o aveţi cu medicul dumneavoastră de familie va fi complet confidențială.

Cum se efectuează un avort

Solicitaţi asistență medicală

Ar trebui să cereţi ajutor medical după avort dacă:

– aveţi sângerări masive

– aveţi dureri severe

– aveţi o temperatură ridicată

În Marea Britanie, avorturile pot fi efectuate doar într-un spital sau în o clinică de specialitate autorizată. În cele mai multe cazuri, un avort va fi efectuat în timpul zilei și nu este necesară internarea în spital pe timp de noapte.

Înainte de avort

Când mergeţi la prima programare, ar trebui să vi se acorde posibilitatea de a vorbi despre situația dumneavoastră (dacă doriți). Vi se va spune care sunt diferitele metode de avort și care metodă este potrivită pentru stadiul sarcinii. De asemenea, veţi primi sfaturi cu privire la orice riscuri asociate și complicații.

Medicul sau asistenta vă va cere istoricul medical pentru a se asigura că tipul de avort care vi se oferă este potrivit pentru dvs. Vi se va face o analiză de sânge pentru a verifica grupa de sânge și pentru a vedea dacă sunteți anemică (dacă aveţi un număr redus de globule roșii). De asemenea, ar trebui să fiţi testate pentru infecții cu transmitere sexuală (ITS) și puteţi primi antibiotice pentru a opri o infecţie în curs de dezvoltare, după avort.

Înainte de a avea un avort, vi se poate face şi:

– o scanare cu ultrasunete (dacă există vreo îndoială cu privire la stadiul sarcinii)

– o examinare vaginală (internă)

– un test de screening de col uterin (dacă este cazul).

Dacă nu ați mai avut niciodată o examinare vaginală, ar trebui să-i spuneţi medicului.

De asemenea, puteţi primi informații și sfaturi cu privire la ce metode de contracepție să folosiţi după avort. În cele din urmă, înainte de avort, vi se va da să semnaţi un formular de consimțământ.

Metode de avort

Există o serie de metode diferite de avort. Metoda recomandată pentru dvs. va depinde de săptămâna de sarcină.

Avortul medicamentos timpuriu (până la nouă săptămâni de sarcină)

Un avort medicamentos timpuriu implică luarea a două medicamente diferite la un interval de 48 de ore. Efectul medicamentelor va fi similar cu un avort timpuriu natural.

După vizita inițială la medic, veţi mai avea încă două programări în zile diferite. La prima vizită vi se va da o pilulă de avort care blochează hormonul care face căptuşeala uterului să fie un mediu propice pentru ovulul fertilizat. După ce aţi luat prima pilulă, vă veţi putea întoarce acasă, să vă continuaţi activităţile de zi cu zi.

Se vor întâmpla foarte puţine lucruri în timp ce aşteptaţi să luaţi a doua parte a tratamentului. Unele femei vor avea crampe ușoare și o mică sângerare, dar mare majoritate a femeilor nu vor avea aceste efecte adverse. Dacă aveți sângerări mai grele sau dureri semnificative, trebuie să contactați spitalul sau clinica.

După două zile, la a doua vizită la spital sau clinică, vi se va administra al doilea medicament. În decurs de 4-6 ore de la administrarea medicamentului, mucoasa uterului se va descompune şi o veţi pierde împreună cu embrionul prin sângerare din vagin. Această parte a procesului poate fi dureroasă, dar puteți lua un calmant.

Medicamentele folosite în timpul unui avort medicamentos timpuriu vă pot face rău și este posibil să aveți diaree.

Aspirație cu vid (in primele 7-15 săptămâni de sarcină)

Aspirația cu vid este o procedură care foloseşte o aspirație blândă pentru a elimina fătul din uter. Procedura durează, de obicei, între 5 şi 10 minute și poate fi efectuată sub un anestezic local (zona este amorţită) sau sub anestezie generală (sunteţi adormită).

Cervixul (intrarea în uter) va fi dilatat (extins) pentru a uşura accesul în uter. Un comprimat poate fi plasat în interiorul vaginului cu câteva ore înainte de avort, ca să se înmoaie cervixul şi să se deschidă mai uşor. Uneori se administrează un comprimat alternativ pe cale orală.

Un tub mic de plastic, conectat la o pompă, va fi introdus în uterul dumneavoastră și va fi folosit pentru a elimina fătul şi ţesutul înconjurător.

După ce aţi avut un avort cu aspirație cu vid, de obicei, veţi putea merge acasă în aceeaşi zi. Cu toate acestea, în urma procedurii, puteţi experimenta sângerări, care pot dura până la 14 zile.

În cele mai multe cazuri, sângerarea va fi destul de intensă timp de 2-3 zile înainte de a înceta. Unele femei sângerează timp de 3-4 zile per total. Este posibil să apară crampe ușoare sau moderate, pentru care puteți lua analgezice simple.

Avortul tardiv medical (primele 9-20 de săptămâni de sarcină)

Medicamentele folosite pentru avortul timpuriu pot fi folosite şi pentru avortul tardiv. Cu toate acestea, avortul va dura mai mult și pot fi necesare mai multe doze de medicamente. Acest tip de avort este similar cu a avea un avort spontan tardiv natural.

După un avort tardiv medical, de obicei, vă veţi putea întoarce acasă în aceeași zi. Cu toate acestea, uneori, poate fi necesar să staţi la spital peste noapte.

În cazuri rare, poate fi necesară administrarea mai multor doze de medicamente. Acest lucru va fi discutat cu dvs. Într-un număr mic de cazuri (mai puțin de 1 din 20), placenta nu trece. În acest caz, poate fi necesar să vi se facă o mică operaţie, sub anestezie generală, pentru a elimina placenta.

Dilatare și evacuare chirurgicală (de la 15 săptămâni de sarcină)

Dilatarea și evacuarea chirurgicală (D&E) este o procedură efectuată sub anestezie generală. Cervixul va fi ușor întins și dilatat și se va folosi un forceps și un tub de aspirare pentru a elimina fătul.

D&E, de obicei, durează între 10 şi 20 de minute și, dacă sunteţi sănătoasă și nu există complicații, puteţi să vă întoarceţi acasă în aceeași zi. La fel ca în cazul aspirației cu vid, este posibil să aveți sângerări timp de 14 zile.

Avortul tardiv (primele 20-24 de săptămâni)

Există două opțiuni pentru un avort tardiv efectuat în primele 20-24 de săptămâni de sarcină. În ambele cazuri va trebui să staţi peste noapte la spital.

– Avort chirurgical în două etape – prima etapă oprește bătăile inimii ale fătului și înmoaie cervixul. Etapa a doua se desfășoară a doua zi și implică eliminarea fătului şi a ţesutului înconjurător. Ambele etape sunt efectuate sub anestezie generală.

– Avortul indus medical – acest lucru este similar cu un avort spontan tardiv natural și implică injectarea unor medicamente în pântecele, făcându-l să se contracte puternic (ca în travaliu). Contracţiile pot dura 6-12 ore. Vei rămâne trează în timpul procedurii și puteţi primi medicamente pentru a face faţă durerii. Medicii pot face o procedură D&E pentru a se asigura că uterul este complet gol.

Riscurile unui avort

Consiliere post-avort

Răspunsul emoțional la un avort variază foarte mult între femei. Puteți experimenta o serie de sentimente şi emoţii diferite. Cu toate acestea, cercetările sugerează că avortul nu duce la probleme emoţionale sau psihologice pe termen lung.

Dacă vreţi să discutaţi cu cineva după un avort, puteți contacta un serviciu de consiliere post-avort.

Nicio procedură clinică nu este în întregime lipsită de risc, dar avortul prezintă puține riscuri pentru sănătatea fizică a femeii, în special atunci când procedurile sunt efectuate în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină.

Avortul nu vă va afecta șansele dvs. de a rămâne gravidă și de a avea o sarcină normală în viitor.

Riscurile din timpul avortului

Riscul de a apărea o problemă în timpul avortului este mic. Cu toate acestea, riscul de a apărea o problemă în timpul unui avort tardiv este mai mare.

Riscurile asociate cu avorturile sunt:

– hemoragie (sângerare excesivă) – apare la aproximativ unul din fiecare 1000 de avorturi

– leziuni cervicale – apar în nu mai mult de 10 din 1000 de avorturi

– deteriorarea uterului – apare la 4 din 1000 de avorturi, în timpul avortului chirurgical, și la mai puțin de 1 din 1000 de avorturi medicale, care sunt realizate în primele 12-24 de săptămâni de sarcină.

Riscurile după un avort

După un avort, riscul principal este o infecție în uter, care este, de obicei, cauzată de faptul că nu a fost eliminat complet fătul și ţesuturile asociate.

Puteți reduce riscurile de infecție prin folosirea unor absorbante sanitare până când se oprește sângerarea. Cel mai bine este să evitaţi tampoanele până la următoarea menstruație. Ar trebui să evitaţi să faceţi sex până când se opreşte sângerarea.

Dacă aveți o infecție după un avort, este posibil să sângeraţi puternic prin vagin și puteţi avea dureri asemănătoare menstruaţiei. De obicei, se folosesc antibiotice pentru a trata infecția.

Dacă o infecție nu este tratată, aceasta ar putea duce la o infecţie mai severă a organelor de reproducere, cum ar fi boala inflamatorie pelviană, care poate provoca infertilitate sau sarcină ectopică (în care un ovul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei în una din trompele uterine). Cu toate acestea, riscul de infecţie poate fi redus cu antibiotice.

Avorturile repetate pot provoca leziuni la nivelul colului uterin și pot crește riscul de avorturi tardive.

După ce aţi avut un avort, este posibil să apară dureri și sângerări vaginale, care ar trebui să se amelioreze treptat, după câteva zile. Majoritatea femeilor se pot întoarce la activitățile lor obișnuite în o zi. Cu toate acestea, ar trebui să solicitaţi asistență medicală dacă aveți dureri severe sau dacă sângerarea nu s-a oprit după 14 zile.

De obicei, vi se va spune să nu faceţi sex timp de două săptămâni sau până când sângerarea s-a oprit. Cereți sfatul unei medic de familie dacă vă confruntați cu probleme fizice sau emoționale după un avort.

Share this Story
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
Load More Related Articles
Load More By admin
 • Sarcina

  Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

  Trei luni inainte de a ramane gravida Fa curat in sertarul cu medicamente Exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii Piedicile in ...
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
 • Sarcina

  Sfaturi pentru detoxifiere inainte de sarcina

  Hotarati-va sa va debarasati corpul de toxinele care va slabesc sanatatea, va diminueaza puterea si maresc riscurile pentru dumneavoastra si pentru ...
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
 • Sarcina

  Lombosciatica in perioada de sarcina

  Lombosciatica e una dintre cele mai neplacute probleme pe care le aduce sarcina. Durerile de spate, dar si starea de amorteala ...
 • Sarcina

  Ecografia 3D in timpul sarcinii

  Efectuarea ecografiei 3D in sarcina devine una dintre cerintele obligatorii ale femeii insarcinate. Astfel, aceasta se va putea convinge de sanatatea ...
Load More In Sarcina

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...