Mama & Copilul

Atacul de cord

Ce este un atac de cord?

Atacul de cordInima bate în medie de 70 de ori pe minut pentru a împinge sângele în corp. Ca orice muşchi, țesuturile inimii au nevoie de o bună aprovizionare cu sânge din arterele coronare. Când acest proces este întrerupt sau nu funcționează corect, pot apare boli grave sau poate surveni moartea.

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat de un cheag de sânge. Cheagul, de multe ori cauzat de ruperea plăcii dintr-o arteră, este numit uneori o tromboză coronariană sau o ocluzie coronariană.

Dacă alimentarea cu sânge este întreruptă pentru o perioadă lungă de timp, celulele musculare sunt deteriorate ireversibil și mor, ceea ce duce la invaliditate sau deces.

Bolile care îngustează arterele coronare pot reduce alimentarea cu sânge şi determină o deficienţă de oxigen și de substanțe nutritive esențiale în muşchiul inimii. Acest lucru declanșează angina pectorală, mai ales atunci când inima trebuie să muncească din greu, de exemplu în timpul exerciţiilor fizice.

Un atac de cord poate avea loc dacă lipsa de oxigen este severă și prelungită. Atacul de cord (cunoscut şi sub denumirea de infarct miocardic) poate apărea şi când o arteră coronară se contractă temporar sau intră în spasme, reducând sau întrerupând fluxul de sânge la inimă.

Simptomele atacului de cord

Din păcate pentru mulți oameni, primul semn că ceva este în neregulă este un atac de cord. Acest lucru se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge la inimă este complet întreruptă sau oprită de un cheag.

Simptomele unui atac de cord includ:

– Durere în piept. De obicei este o durere intensă care se poate deplasa în brațul stâng, în gât sau în maxilar şi persistă pentru mai mult de câteva minute. Spre deosebire de angina pectorală, durerea nu dispare atunci când vă odihniţi. Uneori poate fi ușoară și poate să fie confundată cu indigestia. Unii oameni au un atac de cord fără a simți durere.

– Dureri stomacale sau abdominale

– Dificultăți de respirație

– Greață sau vărsături

– Transpirație

– Anxietate inexplicabilă

– Slăbiciune sau oboseală

– Transpirații reci sau paloare

– Senzație de amețeală

– Palpitații sau un ritm cardiac anormal

Atacurile de cord trebuie tratate cât mai repede posibil, deoarece, odată ce artera coronară este blocată, muşchiul inimii va muri în termen de patru până la şase ore.

Tratamentele moderne pot restabili alimentarea cu sânge la inimă.

Cauzele atacurilor de cord

Cauzele comune includ:

– Ateroscleroza. Se acumulează plăci de grăsime în căptuşeala interioară a arterelor coronare

– Fumatul

– Nivelul ridicat de colesterol

– Hipertensiune arterială

– Diabetul

Bărbaţii sunt mai predispuşi la un atac de cord decât femeile.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Atacul de cord

    Ce este un atac de cord? Inima bate în medie de 70 de ori pe minut pentru a împinge sângele în ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...