4:53 am - Friday December 9, 2016

Aparatul digestiv si sistemul nervos

Aparatul digestiv. Pentru ca alimentele sa poata fi folosite de organism, trebuie sa treaca printr-o serie intreaga de transformari.
Transformarea alimentelor este o munca laborioasa. Pentru indeplinirea ei, in corpul omului sunt specializate o serie de organe care
alcatuiesc aparatul digestiv. La nivelul lui are loc mistuirea, adica prima serie de prefaceri, ultima facandu-se in celulele corpului.
Aparatul digestiv este format din: gura, faringe, esofag, stomac  intestin subtire, intestin gros, rect.
Digestia. Vom cauta sa explicam in cele ce urmeaza procesul digestiei si sa aratam importanta sistemului nervos asupra intregului
aparat digestiv.

Sistemul nervos este format din sistemul nervos central si sistemul nervos vegetativ.
Sistemul nervos central este format din creier si o retea de fire nervoase raspandite in tot corpul.
Sistemul nervos vegetativ se imparte in doua mari trunchiuri -sistemul nervos simpatic si sistemul nervos parasimpatic cu ramificatii in toate organele.

Sistemul nervos central coordoneaza, dirijeaza si supravegheaza toate activitatile omului in mediul natural si social. Deci, intreaga noastra activitate, imensul numar de procese care se produc in organism sunt dirijate si controlate de sistemul nervos central
Prin fibrele nervoase se primesc impulsuri si se dau comenzile pentru actele constiente ale individului. Controlul si dirijarea nu se fac tot timpul la fel; in copilarie, din cauza ca sistemul nervos central este mai putin dezvoltat, controlul constient este mai slab. Pe masura ce creierul se dezvolta, rolul diriguitor al sistemului nervos central este mai mare, mai evident.
Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functiile tuturor organelor si are sub dependenta sa intreaga noastra viata vegetativa, adica neconstienta. De exemplu, nu ne dam seama in mod normal de felul in care se face digestia, de functia rinichiului etc.

Sistemul nervos central si sistemul nervos vegetativ suntin permanenta legatura, influientandu-se reciproc. O stare de proasta functiune in oricare din organele corpului nostru – tub digestiv, sistem glandular etc. – poate duce la afectarea functionala a vietii constiente a copilului. De exemplu, copiii care au tulburari digestive nu se pot concentra la lectie.

Pe de alta parte, copiii cu deficiente ale scoartei cerebrale sau cei cu o educatie nedisciplinata au o viata constienta dezordonata. Acestea duce la dereglari in functionarea sistemului nervos vegetativ, manifestate prin tulburari digestive, palpitatii, transpiratii etc.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Aparatul digestiv si sistemul nervos, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Articol din categoria: Auto-ingrijire
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
Meniu pentru gravida
Meniu pentru gravida

- La ora 7 va lua prima masa, continand urmatoarele:1/4 litru de lapte cu cafea... mai mult »

Close