Mama & Copilul

Apa in organismul uman

Apa este un aliment de o importanta covarsitoare pentru organism, deoarece fara apa viata inceteaza. Daca corpul pierde 10% din apa pe care o contine, prin boala sau accident, poate surveni moartea.

Apa intra in alcatuirea corpului omenesc in cantitate mare, intre 60 si 80% . Intr-un corp de 70 kg, 40kg sunt apa. Organismele sunt cu atat mai bogate in apa cu cat sunt mai tinere.

In organism, impreuna cu sarurile minerale, apa intra in compozitia celulelor, umple spatiile dintre celule si formeaza componente de baza in alcatuirea sangelui si limfei.

Apa care umple spatiile dintre celule se mai numeste si apa de depozit servind ca rezerva organismului in caz de urgenta. Apa intracelulara este separata de apa intercelulara si de cea din vasele cu sange si limfa prin peretii celulari. Trecerea dintr-o parte in alta se face numai la mare nevoie. Apa din organism contine saruri minerale in solutie, dupa cum urmeaza: apa intracelulara contine mai mult saruri de potasiu, magneziu si fosfor, precum si albumine in suspensie, iar apa dintre celule contine mai multe saruri de sodiu si clor.

Rolul apei in organism este multiplu si important:

– este dizolvantul substantelor hranitoare care stau la dispozitia organismului pentru nevoile acestuia;

– transporta substantele hranitoare catre toate celulele organismului, precum si resturile catre organele de eliminare (rinichi, piele, plamani);

– ajuta la eliminarea caldurii de prisos a corpului prin transpiratie (arderile din organism), contribuind astfel la reglarea temperaturii corpului;

– ia parte la procesele de hranire a celulelor corpului.

Apa necesara corpului este adusa dinafara prin alimente si apa de baut. O mare cantitate de apa rezulta din procesele de nutritie a celulelor si anume din folosirea lipidelor si glucidelor. Aceasta apa este folosita apoi de organism.

Organismul omului adult are nevoie de 36 ml de apa pe kilocorp. De exemplu, o persoana de 70kg are nevoie de 2450ml apa, adica 2 1/2 litri. Copilul, in comparatie cu adultul, are nevoie de mai multa apa, pentru ca o foloseste in cantitate mai mare si are rezerve de apa mult mai reduse ca omul mare. In mod normal,copilul sub 6 luni are nevoie de 150-200 ml apa pe kilocorp; dupa 6 luni, de 100-150 ml pe kilocorp, iar cel de 12-13 ani, de 40-45 ml apa pe kilocorp.

Insuficienta apei influenteaza negativ cresterea copilului.

In mod normal, o parte din apa din organism este eliminata zilnic, o data cu resturile, prin urina, transpiratie, ca vapori prin respiratie si prin materiile fecale.

In caz de boala se poate pierde o cantitate mai mare de apa datorita febrei, varsaturilor, diareei, hemoragiilor. Copiii pierd apa mai usor decat adultii. In caz de pierdere mare de apa, copiii sunt agitati si fac asa-numita “febra de sete” .

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Apa in organismul uman

    Apa este un aliment de o importanta covarsitoare pentru organism, deoarece fara apa viata inceteaza. Daca corpul pierde 10% din apa ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...