Mama & Copilul

Analize pe varste care iti pot salva viata

vizite medicale regulatePoti evita aproape orice boala daca o depistezi la timp. Desi multe dintre noi nu iau in serios controalele medicale de rutina, acestea sunt importante indiferent de varsta la care te afli.

Femeia la 20 de ani

Daca esti activa din punct de vedere sexual, trebuie sa mergi la un examen ginecologic, incluzand o analiza de secretie vaginala si un test Babes-Papanicolau.

Importanta cea mai mare a acestui ultim test e ca poate detecta eventualele schimbari intervenite in zona colului uterin. Si, in anumite situatii, aceste modificari pot sa insemne risc de aparitie a cancerului de col uterin.

Pe langa examenul anual ginecologic, fiecare tanara trebuie sa invete sa-si palpeze sanii, pentru a sesiza orice eventuala modificare de structura. O ecografie la san pe an este suficienta pentru a te tine departe de necazuri.

Daca esti fumatoare, fii vigilenta!

Include pe lista obligatorie de vizite medicale si pe cea la stomatolog. Un consult o data la sase luni te poate ajuta sa depistezi carii intr-un stadiu incipient, probleme cu gingiile, degradarea dentitiei.

Femeia la 30 de ani

Incepe sa-ti verifici tensiunea arteriala si mergi la medicul cardiolog pentru investigatii, mai ales daca ai in familie cazuri de infarct, accidente vasculare cerebrale si hipertensiune arteriala.

Tuturor acestor controale enumerate mai sus, adauga-le, pe lista de “obligatii”, controlul la medicul dermatolog. Orice modificare a alunitelor de pe corp ori a semnelor din nastere trebuie adusa la cunostinta medicului, pentru a preveni cancerul de piele (cea mai intalnita forma de cancer la nivel mondial).

Femeia la 40 de ani

Dupa varsta de 40 de ani, la setul de analize uzuale trebuie sa adaugi cateva teste extrem de utile, care au rolul de a depista din timp boli specifice varstelor a doua si a treia.

Pe langa masurarea tensiunii, fii la fel de atenta la monitorizarea glicemiei, colesterolului si trigliceridelor. Pana la 40 de ani, ai inchis din cand in cand ochii si ai gustat din toate bunatatile. Medicii ar spune ca ai comis excese. Facand un test simplu de glicemie, previi aparitia diabetului.

Daca ai palpitatii, insomnii, scaderi sau cresteri in greutate inexplicabile, esti nervoasa, mergi la medic pentru un set de analize de specialitate, printre care se vor regasi ecografia si dozarile hormonale.

Femeia la 50+ de ani

O alta analiza, dupa instalarea menopauzei, este osteodensitometria – o investigatie de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza.

Mergi la un medic endocrinolog sau reumatolog pentru investigatii de specialitate si un diagnostic precis si corect.

Chiar daca nu exista cazuri in istoricul familial, de la aceasta varsta, se impune un examen de specialitate al colonului, pentru a depista eventuala prezenta a cancerului de colon.

Share this Story
 • Mama & Copilul

  Unde se poate face spermograma?

  Infertilitatea a devenit una dintre cele mai des intalnite probleme ale cuplurilor, fiind la fel de pregnanta in randul femeilor, cat ...
 • Mama & Copilul

  Unde pot face testul Papanicolau?

  Testul Papanicolau consta in obtinerea unui frotiu (o lama care contine celule din biopsia cervicala, aceste celule sunt supuse unei coloratii ...
 • Mama & Copilul

  Analize pe varste care iti pot salva viata

  Poti evita aproape orice boala daca o depistezi la timp. Desi multe dintre noi nu iau in serios controalele medicale de ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...