Mama & Copilul

Ameteala si lesinul

Ameteala are multe cauze. Din fericire, majoritatea ametelilor sunt usoare, de scurta durata si inofensive. Ameteala este determinata, printre altele de: medicamente, infectii si stres. Cuvantul “ameteala” descrie de fapt o gama variata de senzatii.

Vertij si dezechilibru

Vertijul e senzatia ca propria persoana sau lucrurile din jur se invart. Puteti avea senzatia ca se invarte camera sau puteti sa resimtiti rotatia chiar in propriul cap si corp. Vertijul e asociat de obicei unor probleme din urechea interna. Urechea interna are un dispozitiv ultrasensibil pentru detectarea miscarii.

Bolile virale, traumatismesi alte tulburari pot determinaacest dispozitiv sa trimita un mesaj fals catre creier.

Dezechilibrul e senzatia ca trebuie sa atingeti sau sa va sprijiniti de ceva pentru a va mentine echilibrul. In dezechilibrul grav, mentinerea pozitiei verticale fara cadere devine o dificultate.

Confuzie si lesin

Starea de confuzie se traduce prin senzatii de ameteala, plutire sau foarte aproape de pierderea constientei.

Lesinul e o pierdere brusca, de scurta durata, a constientei. Apare cand creierul nu primeste suficient sange si, implicit nici oxigenul pe care-l transporta sangele. Desi sperie, lesinul nu este in general un motiv de alarma.

O data ce ajungeti in pozitie orizontala, sangele iriga creierul si va reveniti in cateva minute.

Lesinul poate fi determinat de afectiuni medicale, inclusiv boli cardiace, crize puternice de tuse si probleme circulatorii. In alte cazuri, lesinul poate fi legat de urmatoarele:

– ridicarea prea brusca la pozitie verticala;

– medicamente pentru tensiune arteriala crescuta si tulburari de ritm cardiac;

– transpiratii excesive care duc la pierderi de sodiu si la deshidratare;

– oboseala extrema;

– vesti proaste sau stres neasteptat sau neobisnuit.

O scadere brusca a presiunii sanguine, numita hipotensiune posturala, apare cand va ridicati prea repede din pozitia sezand sau stand intins. Toti avem aceasta reactie dar de o intensitate suportabila. Cand apar lesinul sau amnezia, problema este mai serioasa. Se intampla frecvent dupa o baie fierbinte sau celor ce urmeaza tratament pentru controlul tensiunii arteriale.

Daca vi se intuneca vederea sau simtiti ca lesinati, aplecati-va capul. Intindeti-va pe spate si ridicati picioarele pe un plan ceva mai sus pentru a creste cantitatea de sange ce se intoarce la inima. Daca nu va puteti intinde, aplecati-va spre inainte si sprijiniti-va caul intre genunchi.

Prevenire:

– ridicati-va si schimbati pozitia incet, mai ales cand va intoarceti dintr-o parte in alta sau cand va ridicati din pozitia stand intins. Inainte de a va ridica dimineata, ramaneti cateva minute stand pe marginea patului.

– pastrati masura. Faceti pauze cand aveti o activitate intensa in conditii de caldura si umiditate. Imbracati-va adecvat conditiilor pentru a evita incalzirea exagerata.

– beti lichide suficiente pentru evitarea deshidratarii si pentru asigurarea unei bune circulatii

– evitati fumatul, alcoolul si drogurile

– nu sofati si nu operati cu echipamente periculoase daca va simtiti ametit.

– nu urcati sau coborati pe scari.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Ameteala si lesinul

    Ameteala are multe cauze. Din fericire, majoritatea ametelilor sunt usoare, de scurta durata si inofensive. Ameteala este determinata, printre altele de: ...
  • Sanatate

    5 simptome care ascund probleme de sanatate serioase

    1. O talie plinuta, dar restul corpului cu un aspect placut = Afectiuni ale inimii si diabet Daca aspectul tau fizic ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...