Mama & Copilul

Alimentatia bebelusului in primele saptamani

Prima saptamana de hrana solida

Pentru prima saptamana (sau cel putin 4 zile), dati-i in fiecare zi o masa compusa dintr-un singur aliment; acelasi alimet pe care i l-ati dat la prima masa solida.

La fel ca la prima masa, dati-i putin lapte matern sau formula inainte de hrana solida, pentru a nu fi prea infometat atunci cand il hraniti cu lingurita.

Dupa ce termina de mancat, ii puteti da putina apa care a fost fiarta si racita inainte si restul de portie de lapte matern/formula. In primele cateva zile, nici o masa nu trebuie sa fie mai consistenta de o lingura inainte de a o amesteca cu lichid.

A doua saptamana de hrana solida

La inceputul saptamanii a doua de hrana solida, dati bebelusului un aliment nou din urmatoarea lista: avocado copt, cereale, fructe moi, banane coapte, cartofi dulci, caise, nectarine, pere, prune, orez, orz, mei, iaurt din lapte integral (pentru bebelusii mai mari de 6 luni).

Pana cand bebelusul implineste 6 luni

Continuati sa introduceti alimentele de mai sus in alimentatie.

Bebelusul va manca treptat portii de mancare mai mari si va fi pregatit sa primeasca doua mese pe zi.

Cand bebelusul se apropie de 6 luni, va deveni mai interesat si mai cooperant in procesul hranirii. Micutul va capata un control mai mare asupra gurii si al buzelor in vreme ce exerseaza mancatul. Este posibil sa il observati cum isi foloseste buza de jos pentru a “tine” lingurita in timp ce il hraniti.

Isi poate lipi buzele dupa ce lingurita iese din gurita, pentru a pastra mancarea inauntru. Pe masura ce isi imbunatateste controlul trunchiului si are o mai mare stabilitate in pozitia sezand, mainile si bratele devin active in timpul hranirii si, in cele din urma, va intinde mana dupa mancare sau lingurita.

La inceput, este posibil sa bage un deget sau doua in gura, sa ajute la inghititul mancarii. Degetele il ajuta sa suga, singura metoda folosita pentru inghitire inainte de a trece la hrana solida. La aproximativ 5 luni jumate este posibil sa isi foloseasca mainile pentru a se hrani singur cu un biscuit de rontait.

Pentru bebelusii sub 6 luni, majoritatea fructelor trebuie gatite

Inainte de varsta de 6 luni, cel mai bine este sa nu-i dati bebelusului fructe crude (exceptand babane si avocado). Gatiti fructele pentru a le face mai moi si mai digerabile pentru sistemul digestiv imatur al bebelusului.

Daca fructul contine bucatele de coaja, este important sa il strecurati, pentru ca bebelusul sa nu se inece.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...