Mama & Copilul

Alergiile la medicamente

Alergia e o reactie a sistemului imunitar al organismului la o substanta straina, numita alergen. Reactia poate lua mai multe forme, incluzand eruptii, congestie, astm si, mai rar, soc sau deces.

La unele persoane, orice medicament poate determina o reactie adversa. Reactivitatea la aproape toate medicamentele este rara, dar registrul simptomatologiei se poate intinde de la simple iritatii pana la reactii amenintatoare de viata.

Unele reactii (precum eruptiile) sunt raspunsuri alergice reale, marea majoritate, totusi, sunt efecte secundare ale unui anume medicament, reprezentate, de pilda, de uscaciunea gurii sau oboseala.

Altele sunt efecte toxice medicamentoase, precum afectarea hepatica. Alte reactii sunt inca incomplet cunoscute, medicul dvs. va determina natura reactiilor si ce trebuie facut in legatura cu ele.

 Penicilina si derivatele ei sunt responsabile de multe reactii alergice medicamentoase, mergand de la eruptii blande, pana la urticarie sau reactie anafilactica imediata. Majoritatea reactiilor sunt minore. Si aspirina, un medicament obisnuit, poate avea la multi oameni reactii alergice.

Medicamentele care determina cel mai frecvent reactii alergice sunt sulfamidele, barbituricele, anticonvulsivele, insulina si anestezicele locale.

Toate aceste medicamente sunt de rutina, eficiente, folositoare. Reactiile apar la un procent mic de populatie. De asemenea, substantele de contrast folosite in unele examinari radiologice pentru a ajuta la evidentierea unor organe majore contin iod si pot cauza o reactie alergica.

Semnele si simptomele reactiilor alergice la medicamente sunt urmatoarele:

– respiratie suieratoare si respiratie dificila;

– eruptie, urticarie, prurit (mancarime) generalizat;

– soc.

Autoingrijire:

– Evitati medicamentele care determina reactii alergice.

– Daca aveti o reactie grava, invatati numele medicamentelor inrudite.

– Purtati intotdeuna un lantisor sau o bratara de avertizare care sa indice alergia dvs.

– Atentionati-va medicul asupra acestei sensibilitati inainte de a primi tratamentul.

– Cand plecati de acasa luati cu dvs. un antihistamini

Asistenta medicala. Cele mai obisnuite reactii la medicamente; eruptia, pruritul si urticaria; sunt tratate cu antihistaminice sau, ocazional, cortizon. Majoritatea alergiilor medicamentoase nu pot fi vindicate. Alergia la penicilina reprezinta o exceptie.

In unele cazuri, aceasta sensibilitate poate fi influentata suficient ca persoana alergica sa tolereze medicamentul. Cantitati mici de medicament sunt administrate progresiv pentru a desensibiliza raspunsul imunitar.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Alergiile la medicamente

    Alergia e o reactie a sistemului imunitar al organismului la o substanta straina, numita alergen. Reactia poate lua mai multe forme, ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...