Mama & Copilul

Afectiuni curente ale ochiului

Cataracta – e o opacifiere a cristalinului, care, normal, este limpede. Opacifierea cristalinului altereaza vazul. Un anumit grad de formare a cataractei este normal odata cu inaintarea in varsta, dar unele expuneri sau afectiuni pot accelera procesul. Expunerea timp indelungat la lumina ultravioleta, diabetul, o leziune oculara in antecedente, expunere la raze x si administrarea prelungita de corticosteroizi cresc riscul.

Fumatul poate creste riscul pentru cataracta si aspirina il poate scadea. Cand cataracta interfera cu activitatile dvs zilnice, cristalinul poate fi inlocuit chirurgical.

Ingrijire: reduceti expunerea la lumina stralucitoare. Preveniti sau incetiniti aparitia cataractei, purtand ochelari de soare ce ecraneaza UV cand va expuneti la soarele stralucitor. Asigurati iluminatul adecvat.

Glaucom – inseamna deteriorarea nervului ochiului (optic), datorita cresterii presiunii in globul ocular. Presiunea creste cand porii minusculi care, in mod normal, permit lichidului sa dreneze din interiorul ochiului, devin blocati.

Deteriorarea nervului optic determina scaderea lenta a vederii laterale. Netratat, glaucomul poate duce la orbire. Avertizare: pentru ca simptomele precoce pot fi discrete, este importanta examinarea regulata a ochilor. Daca este diagnosticat si tratat precoce, glaucomul cronic, de obicei, poate fi controlat cu picaturi pentru ochi, medicatie orala sau chirurgie.

Daca aveti simptome de genul: durere de cap intensa sau dureri ale ochiului sau sprancenei, greturi, vedere incetosata sau curcubee in jurul surselor de lumina, noaptea, solicitati evaluare imediata. Tratamentul poate necesita laserterapie urgenta.

Degenerescenta (distrofie) maculara

Degenerescenta maculara estompeaza vederea centrala si reduce abilitatea de a vedea detalii fine. Nu afecteaza vederea laterala si nu duce de obicei la orbire totala. Afectiunea apare cand tesutul din centru retinei (numit macula)  se deterioreaza. Alterarea vederii este ireversibila. Totusi, cand afectiunea este diagnosticata precoce, tratamentul cu laser poate ajuta la reducerea sau la incetinirea pierderii vazului.

Sfaturi pentru soferi cu probleme de acomodare vizuala:

– evitati conditiile stresante de conducere: noaptea, traficul aglomerat, vremea rea sau autostrazile

– folositi transportul public sau rugati membrii de familie sa va ajute sa sofati noaptea

– optimizati vazul cu ochelari adecvati, pastrati o pereche de ochelari in masina.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Afectiuni curente ale ochiului

    Cataracta – e o opacifiere a cristalinului, care, normal, este limpede. Opacifierea cristalinului altereaza vazul. Un anumit grad de formare a ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...