Mama & Copilul

Adolescentul fumator: ce se poate face?

Ce este rau in faptul ca tinerii experimenteaza tigarile?

Fumatul tigarilor determina dependenta. Majoritatea adolescentilor subestimeaza riscurile fumatului asupra sanatatii si subestimeaza capacitatea de a se opri o data ce au inceput sa fumeze. Multi adolescenti sunt convinsi ca se pot lasa de fumat oricand vor.

Realitatea este ca dintre liceenii anilor mari, care fumeaza 1-5 tigari zilnic, 70% vor continua sa fumeze 5 ani mai tarziu. Mai mult de jumatate dintre cei care au fumat in liceu au incercat fara succes sa se lase.

Adolescentii incep sa fumeze mai devreme decat isi pot da seama parintii. 10% dintre adultii fumatori au inceput la varste de 9-10 ani si jumatate dintre adolescentii care incep sa fumeze, incep la varsta de 14 ani. Aproximativ 20% dintre cei care au terminat opt clase au fumat in ultimele 30 de zile.  Printre liceenii din anii superiori statisticile arata ca 30% fumeaza. Cu cat incep mai devreme sa fumeze, cu atat mai ridicate sunt sansele sa devina un fumator mare ca adult.

De asemenea, adolescentii care fumeaza au mai multe sanse sa incerce marijuana sau alte droguri ilegale.

Iata cateva strategii pe care le pot incerca parintii:

– discutati cu adolescentul dumneavoastra. Intrebati-l daca prietenii lui fumeaza. Riscul ca adolescentul sa fumeze este de 13 ori mai mare daca cei mai buni prieteni ai sai fumeaza. Majoritatea adolescentilor fumeaza prima tigara cu un prieten care fumeaza deja

– aflati ce cred copiii dvs despre fumat. Rugati-i sa citeasca si ei aceste informatii pentru a le comenta impreuna

– ajutati-va copilul sa-si analizeze propriile pareri despre presiunile ce se pot ivi oricand si fumat. Puneti intrebari fara sa aveti un aer critic si explicati-le cum ar putea face fata situatiilor dificile

– incurajati-va adolescentul sa se bucure de energia si sanatatea pe care o au. Stilurile de viata active portretizate in multe dintre reclamele pentru tigari sunt de fapt mai reprezentative pentru nefumatori. Cei care fumeaza racesc mai usor si au alte infectii respiratorii mai frecvente

– subliniati repercursiunile sociale. Fumatul va da o respiratie urat-mirositoare si da miros parului si hainelor

– stabiliti un exemplu personal ca nefumator. Daca fumati, unul din cele mai bune motive pentru a va opri este pentru binele copiilor dvs.

– conlucrati cu personalul din invatamant

Nocivitatea fumatului pasiv

Amenintarea sanatatii nefumatorului prin expunerea la fumul de tutun este bine documentata. Expunerea la fumatul pasiv este asociata cu bolile cardiace si cancerul pulmonar la nefumatori. In consecinta majoritatea statelor au emis legi care limiteaza fumatul in locuri publice.

In mod evident, persoanele cu afectiuni respiratorii sau cardiace si varstnicii, in general, au riscuri mai mari pentru sanatate cand sunt expusi la fumatul pasiv.

Copiii au de trei ori mai multe sanse sa fie victimele sindromului de moarte subita infantila daca mamele lor fumeaza in timpul sarcinii si dupa nastere.

Copiii sub varsta de un an care sunt expusi la fum au o frecventa a internarilor in spitale pentru boli respiratorii mai mare decat a copiilor ai caror parinti nu fumeaza. Fumatul pasiv creste riscul unui copil de a avea infectii otice, pneumonii, bronsite sau amigdalite.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...