Mama & Copilul

Acupunctura

AcupuncturaAcupunctura este o formă de medicină chineză antică, în care se introduce ace subţiri în piele, în anumite puncte de pe corp.

Acupunctura este un medicament complementar sau alternative (CAM). Acest lucru înseamnă că acupunctura este diferită în moduri importante faţă de tratamentele care fac parte din medicina convenţională Occidentală. Spre deosebire de tratamentele convenționale, acupunctura nu este bazată întotdeauna pe dovezi științifice.

Teorie

Acupunctura se bazează pe convingerea că o energie, sau “forţa vieţii”, curge prin corp, prin canale numite meridiane. Această forță de viață este cunoscut sub numele de qi.

Practicanții care aderă la credinţele tradiţionale despre acupunctură cred că atunci când qi-ul nu poate curge liber prin corp, oamenii se îmbolnăvesc. De asemenea, se crede că acupunctura poate restabili fluxul de qi și, astfel, se restabileşte sănătatea.

Unii oameni de ştiinţă şi acupuncturişti cred că acupunctura poate stimula nervii şi ţesutul muscular şi că acest lucru poate fi responsabil pentru orice efecte benefice.

Folosire

Practicanții – numiţi acupuncturişti – folosesc acupunctura pentru a trata o gamă largă de afecţiuni de sănătate. Aceasta este adesea utilizată pentru a trata boli, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate şi dureri dentare, dar este frecvent utilizată şi împotriva afecţiunilor variind de la infertilitate, la anxietate şi la astm.

Funcţionează?

În prezent, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică (NICE) recomandă acupunctura ca o opţiune de tratament doar pentru durerile lombare. Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică face această recomandare pe baza unor dovezi științifice.

Există unele dovezi că acupunctura funcționează şi pentru un număr mic de afecţiuni, printre care se enumera migrenele şi greața postoperatorie. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice că acupunctura funcționează pentru multe dintre afecţiunile pentru care este adesea folosită. Sunt necesare mai multe cercetări ştiinţifice pentru a stabili dacă acupunctura este eficace împotriva acestor afecţiuni și a altor afecţiuni.

Nu există nicio dovadă științifică pentru existența unui qi sau a meridianelor. Sunt necesare mai multe cercetări înainte ca metoda prin care funcţionează acupunctura să fie pe deplin înțeleasă.

Apelarea la acupunctură

Dacă alegeți să apelaţi la acupunctură, asigurați-vă că acupuncturistul dumneavoastră este pe deplin calificat și că îşi practică metodele de tratament în condiții de siguranță și de igienă.

Cum se face acupunctura?

De obicei, o sesiune de acupunctură inițială va implica o evaluare a stării generale de sănătate, un istoric medical şi un examen fizic, apoi se inserează acele de acupunctură.

Cele mai multe sesiuni de acupunctură durează între 20 și 40 de minute.

De obicei, acupuncturiştii spun că pacienții au nevoie de 6-12 şedinţe de acupunctură pentru a profita pe deplin de tratament, dar acest lucru variază în funcție de acupuncturist și de pacient.

Evaluare și examinare

Acupuncturistul vă va pune întrebări despre starea dvs. de sănătate și despre istoricul medical. În cazul în care vizita dumneavoastră se datorează unei afecţiuni de sănătate specifice, ei vă vor întreba care sunt simptomele acestei afecţiuni și ce alt tratament aţi primit pentru ea.

După acestea, acupuncturistul vă poate face un examen fizic.

Inserarea acelor

Odată ce acupuncturistul simte că a înţeles pe deplin starea dumneavoastră de sănătatea, el va începe să insereze acele de acupunctură.

Aceste ace sunt introduse în anumite locuri de pe corp, pe care practicienii le numesc “puncte de acupunctură”.

În timpul sesiunii vi se va cere să staţi întins, de obicei. De asemenea, vi se poate cere să vă daţi jos anumite haine, astfel încât acupuncturistul să poată accesa locurile relevante din corp.

Acele folosite sunt subţiri și, de obicei, au în jur de 30 mm în lungime. Acele sunt de unică folosință, presterilizate şi vor fi aruncate la coşul de gunoi imediat după utilizare.

Acupuncturiştii cred că există peste 500 de puncte de acupunctură în corp. Într-o sesiune se vor folosi, de obicei, între 1 și 12 puncte. Acele pot fi inserate imediat sub piele sau mai profund, astfel încât acestea să ajungă în ţesutul muscular. Odată ce acele sunt la locul lor, ele pot fi lăsate în poziția aceea până la 30 de minute.

Când sunt introduse acele, este posibil să simțiți o senzație de furnicături sau de durere. Dar nu ar trebui să resimțiți nicio durere semnificativă. Dacă se va întâmpla acest lucru, spuneţi-i acupuncturistului dumneavoastră imediat.

Utilizări comune ale acupuncturii

Nu există nicio afecţiuni de sănătate sau un set de afecţiuni pe care acupunctura este menită să le trateze. În schimb, acupuncturiştii folosesc tratamentul pentru o gamă extrem de largă de afecţiuni.

Acupunctura nu este întotdeauna bazată pe dovezi științifice. Acest lucru înseamnă că practicienii pot folosi acupunctura pentru a trata o anumită afecţiune, chiar dacă nu au existat studii științifice care să arate că acupunctura funcționează pentru această afecţiune.

Uneori, pacienții combină acupunctura cu tratamentele convenţionale, care au fost prescrise de un medic de familie sau de un consultant de spital. Dacă sunteți tratat de către un acupuncturist pentru o afecţiune, vă recomandăm să discutați despre acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie.

Utilizările recomandate de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică prevăd anumite orientări pentru Sistemul Naţional de Sănătate privind folosirea tratamentelor și îngrijirea pacienților. În prezent, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică spune că acupunctura este considerată o opţiune de tratament pentru o singură afecţiune: durerea lombară persistentă.

Alte utilizări comune

Acupunctura este adesea folosită pentru a trata afecţiuni musculo-scheletice (afecţiuni ale oaselor și ale mușchilor) și afecţiuni care provoacă durere, inclusiv:

– dureri de cap și migrene

– dureri cronice, inclusiv dureri de spate şi de gât

– dureri articulare

– dureri dentare

– durerii postoperatorii

Unii acupuncturişti folosesc acupunctura pentru a trata o gamă mult mai largă de afecţiuni, printre care:

– greață și vărsături postoperatorii

– alergii, inclusiv febra fânului şi eczeme

– oboseală

– depresie și anxietate

– tulburări digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil

– infertilitate și tulburări menstruale

– insomnie

Siguranța și reglementarea acupuncturii

Doctor uses needles for treatment of the patientÎn unele ţări, nu există reglementări legale de acupunctură, dar acupuncturiştii sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea locală. Practicanții de medicină convenţională, cum ar fi medicii de familie, sunt supuşi unor reglementări legale. Acest lucru înseamnă că există legi speciale pentru a se asigura că aceştia sunt calificați corespunzător și că aderă la anumite standarde sau coduri de practică.

Oricine care practică acupunctura trebuie să se înregistreze la autoritatea locală din motive de sănătate și de siguranță. Acest lucru este din cauza riscului de boli care se transmit în sânge, din cauza împungerii pielii cu ace de acupunctură. Aceste reguli se referă şi la piercingul cosmetic şi la tatuare.

Autoritatea locală trebuie să se asigure că este respectată curățenia spațiilor în care se practică acupunctura.

Atunci când este efectuată de către un medic calificat, acupunctura este sigură. Reacțiile adverse grave sau complicaţiile cauzate de tratament sunt extrem de rare.

Regulament voluntar

Există câteva organizații de acupunctură, unde practicanții se pot alătura dacă dețin anumite calificări și sunt de acord să lucreze în conformitate cu anumite coduri de practică.

Dacă vă decideți să urmaţi un tratament cu acupunctură, puteți vizita site-urile acestor organizații pentru a găsi un acupuncturist calificat aproape de dvs. Calificările și coduri de practică pe care le solicită membrilor lor sunt, de asemenea, disponibile pe site-urile lor.

Riscurile şi efectele secundare acupuntura

Atunci când este efectuată de un medic calificat, acupunctura este sigură. Aproximativ 7-11% dintre pacienți sunt afectaţi de efecte adverse uşoare şi de scurtă durată. Acestea includ:

– durere în locurile în care sunt inserate acele

– sângerare sau vânătaie în locurile în care sunt inserate acele

– somnolență

– agravarea simptomelor preexistente

Complicațiile grave ale tratamentului, cum ar fi infecțiile sau deteriorarea țesutului, sunt extrem de rare. Ele apar, de obicei, doar ca rezultat al malpraxisului, tratamentul fiind efectuat de către un acupuncturist care nu a fost instruit în mod corespunzător.

Pentru cine nu este recomandată acupunctura?

Datorită riscului de sângerare ușoară, persoanele cu tulburări hemoragice, cum ar fi hemofilia (sângele nu se poate închega), nu pot urma un tratament cu acupunctură. Oamenii care iau medicamente care împiedică coagularea sângelui, numite anticoagulante, nu pot urma un tratament cu acupunctură. Dacă aveți o boală de sânge sau dacă luați medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament cu acupunctură.

În general, tratamentul cu acupunctură poate fi urmat în condiții de siguranță dacă sunteți gravidă. Spuneţi-i acupuncturistului dumneavoastră dacă sunteți gravidă, deoarece anumite puncte de acupunctură nu pot fi folosite în condiții de siguranță în timpul sarcinii.

Dovezi pentru eficienţa acupuncturii

Există unele dovezi științifice că acupunctura este eficientă pentru un număr mic de afecţiuni.

Cu toate acestea, pentru majoritatea afecţiunilor tratate cu acupunctură, dovezile științifice nu sunt concludente sau nu a existat nicio încercare de a colecta probe de bună calitate. Pentru un număr mic de afecţiuni nu există dovezi că acupunctura nu funcționează.

Sunt necesare mai multe cercetări asupra eficacităţii acupuncturii în o gamă largă de afecţiuni.

Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică spune că acupunctura este un tratament eficient pentru durerile lombare persistente.

Este important să ne amintim că, atunci când folosim un tratament şi ne simţim mai bine, acest lucru poate fi datorat unui fenomen numit efectul placebo, și nu din cauza tratamentului în sine.

Când oamenii de ştiinţă strâng dovezi cu privire la eficacitatea unui tratament, ei iau în considerare efectul placebo.

Dovezi pozitive

Există dovezi concludente că acupunctura este un tratament eficient pentru:

– durerile cronice de spate

– durerile dentare

– durerea și disconfortul din timpul endoscopiei gastrointestinale

– durerile de cap

– greața și vărsăturile după o operație

– durerea și disconfortul din timpul recuperării ovocitului (o procedură folosită în timpul FIV)

– osteoartrita la genunchi

Studiile științifice efectuate pentru a investiga efectul acupuncturii asupra acestor afecţiuni au constatat că acupunctura a avut un efect benefic.

Cu toate acestea, din cauza dezacordurilor asupra modului în care ar trebui să fie efectuate studiile și asupra a ceea ce înseamnă rezultatele lor, aceste dovezi nu ne permite să tragem concluzii definitive.

Unii oameni de știință cred că există dovezi bune doar pentru greața și vărsăturile după o operație. Alții cred că, în prezent, nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că acupunctura funcționează pentru orice afecţiuni.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga dacă acupunctura funcționează pentru aceste afecţiuni.

Dovezi negative

Există unele dovezi că acupunctura nu funcționează pentru:

– artrită reumatoidă

– renunţarea la fumat

– pierderea în greutate

Acest lucru înseamnă că, atunci când studiile științifice au fost efectuate pentru a vedea dacă acupunctura a ajutat pacienții în aceste cazuri, studiile au descoperit că tratamentul nu a avut niciun efect.

Ca și în cazul dovezilor pozitive ale acupuncturii, aceste dovezi nu ne permite să tragem concluzii definitive. Sunt necesare mai multe cercetări asupra eficacităţii acupuncturii pentru aceste afecţiuni.

Neconcludente sau nicio dovadă

Majoritatea afecţiunilor pentru care este folosită acupunctura nu au fost supuse la teste clinice pentru a se evalua eficacitatea acupuncturii asupra lor. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii cu privire la eficacitatea acupuncturii pentru următoarele afecţiuni:

– vicii

– astm

– dureri cronice

– depresie

– insomnie

– dureri de gât

– sciatică

– dureri de umăr

– accident vascular cerebral

– tinitus

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Acupunctura

    Acupunctura este o formă de medicină chineză antică, în care se introduce ace subţiri în piele, în anumite puncte de pe ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...