Mama & Copilul

Actinomicoza

ActinomicozaActinomicoza este un tip rar de infecție bacteriană.

Cele mai multe infecții bacteriene se limitează la o parte a corpului, deoarece bacteriile nu pot penetra ţesutul organismului. Cu toate acestea, actinomicoza este neobișnuită prin faptul că infecția este capabilă să se miște încet, dar constant, prin țesutul corpului.

Simptomele de actinomicoză variază în funcție de tipul de infecţie, dar pot include:

– umflarea și inflamația țesutului afectat;

– leziuni tisulare care rezultă în ţesut cicatricial;

– formarea de abcese (umflături pline de puroi);

– găuri mici sau tuneluri care se dezvoltă în țesuturi și au scurgeri de puroi.

Tipuri de actinomicoză

În teorie, actinomicoza se poate dezvolta aproape oriunde în interiorul țesutului corpului uman. Dar afecţiunea tinde să afecteze anumite zone ale corpului și pot fi clasificate în patru tipuri principale:

– actinomicoza cervicofacială;

– actinomicoza toracică;

– actinomicoza abdominală;

– actinomicoza pelviană.

Acestea sunt descrise mai jos.

Actinomicoza cervicofacială

În actinomicoza cervicofacială infecția se dezvoltă în interiorul gâtului, maxilarului sau gurii. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de probleme dentare, cum ar fi cariile.

Actinomicoza cervicofacială este cel mai frecvent tip de actinomicoză și este responsabilă pentru jumătate din toate cazurile.

Actinomicoza toracică

În actinomicoza toracică infecția se dezvoltă în interiorul plămânilor sau a căilor respiratorii asociate. Se crede că majoritatea cazurilor de actinomicoză toracică sunt cauzate de inhalarea accidentală de picături de lichid contaminat. Actinomicoza toracică este responsabilă pentru 15-20% din toate cazurile.

Actinomicoza abdominală

În actinomicoza abdominală infecția se dezvoltă în interiorul abdomenului. Acest tip de actinomicoză poate avea o serie de cauze posibile. Ea se poate dezvolta ca o complicaţie a unei infecţii secundare mai comune, cum ar fi apendicita, sau după înghiţirea accidentală a unui obiect, cum ar fi un os de pui.

Actinomicoza abdominală este responsabilă pentru 20% din toate cazurile.

Actinomicoza pelviană

În actinomicoza pelviană infecția se dezvoltă în interiorul bazinului. Actinomicoza pelviană apare, de obicei, numai la femei, deoarece cele mai multe cazuri apar atunci când bacteriile actinomicete sunt răspândite de la organele genitale feminine în pelvis.

Se crede că cele mai multe cazuri de actinomicoză pelviană sunt asociate cu folosirea pe termen lung a unui dispozitiv intrauterin (DIU) pentru contracepţie.

Actinomicoza pelviană este responsabilă pentru 10% din toate cazurile.

Care sunt cauzele actinomicozei?

Actinomicoza este cauzată de o familie de bacterii cunoscută sub numele de actinomicete. În cele mai multe cazuri, bacteriile trăiesc inofensiv pe mucoasa gurii, a gâtului, a sistemului digestiv şi a vaginului (la femei).

Bacteriile reprezintă o problemă doar dacă mucoasele devin afectate de leziuni sau boli, permițând bacteriilor să pătrundă mai adânc în corp. Acest lucru este potențial grav, deoarece bacteriile actinomicete sunt bacterii anaerobe, ceea ce înseamnă că prosperă în părți ale corpului unde există un nivel scăzut de oxigen, cum ar fi adânc în interiorul țesuturilor umane.

Cu toate acestea, un avantaj al faptului că bacteriile actinomicete sunt anaerobe este faptul că acestea nu pot supravieţui în afara corpului uman. Acest lucru înseamnă că actinomicoza nu este o boală contagioasă.

Cine este afectat?

Actinomicoza este unul dintre tipurile cele mai rare de infecții bacteriene. Se crede că, în țările dezvoltate, cum ar fi Anglia, doar o persoană din fiecare 300 000 vor dezvolta actinomicoză. În medie, există 100 de internări la spital în fiecare an în Anglia din cauza actinomicozei.

Tratarea actinomicozei

Infecția răspunde bine la tratament, deși este necesar să se ia antibiotice timp de mai multe luni, pentru a se asigura că toate bacteriile sunt distruse.

În unele cazuri, pot fi necesare intervenţii chirurgicale minore pentru a repara ţesutul deteriorat și pentru a drena puroiul din abcese.

Complicații

Abcesele care apar ca urmare a actinomicozei se pot dezvolta în multe părți ale corpului, inclusiv în plămâni. Abcesele se pot răspândi cu ușurință din o parte a corpului în alta.

În cazul în care locul original al infecției este situat pe pielea de pe faţă, se poate răspândi în zonele din apropiere, cum ar fi pe scalp sau urechi.

Dacă locul original al infecției este gura, actinomicoza se poate răspândi la limbă, la laringe (corzile vocale), la trahee, la glandele salivare și la tuburile care conectează gâtul de nas.

Dacă infecţia se răspândeşte la creier, se poate dezvolta un abces cerebral.

 

Simptomele actinomicozei

Există patru tipuri principale de actinomicoză. Simptomele vor varia în funcție de tipul pe care îl aveți.

Simptomele fiecărui tip sunt descrise mai jos.

Actinomicoza cervicofacială

Simptomele de actinomicoza cervicofacială includ:

– umflaturi pe obraz sau gât, care pot crește treptat în dimensiune și număr

– piele de culoare roșiatică sau albăstruie peste umflaturi

– temperatură ridicată (febră) de 38 ° C sau mai mare

În fazele inițiale ale actinomicozei cervicofaciale, umflaturile pot fi sensibile înainte de a deveni mai nedureroase la atingere. Muşchii maxilarului pot fi şi ei afectaţi, ceea ce poate provoca dureri la mestecare.

Actinomicoza cervicofacială poate provoca şi deschiderea unor pasaje înguste pe suprafața pielii, în zonele afectate.

Actinomicoza toracică

Simptomele de actinomicoză toracică includ:

– temperatură ridicată, 38 ° C sau mai mare

– scădere în greutate

– oboseală

– pierderea poftei de mâncare

– insuficienţă respiratorie

– dureri de piept

Puteți dezvolta şi o tuse uscată sau o tuse care produce flegmă. Este posibil să tuşiţi cu sânge sau flegma poate conţine urme de sânge.

Actinomicoza abdominală

Simptomele de actinomicoză abdominale includ:

– febră ușoară, de obicei o temperatură care nu este mai mare de 38 ° C

– scădere în greutate

– oboseală

– constipație sau diaree

– dureri abdominale

– greață (senzație de rău)

– vărsături

– o masă vizibilă sau umflătură în partea inferioară a abdomenului

Actinomicoza pelviană

Simptomele de actinomicoză pelviană includ:

– dureri abdominale

– sângerări sau secreţii vaginale neregulate

– pierderea poftei de mâncare

– oboseală

– febră ușoară

– o masă vizibilă sau un nod în pelvis (structura osoasă care include oasele şoldului)

 

Cauzele actinomicozei

Cauzele actinomicozeiActinomicoza este cauzată de o tulpină de bacterii numite actinomicete. Actinomicetele se găsesc în mai multe cavităţi ale corpului, cum ar fi în interiorul gurii și, mai puțin frecvent, în intestine.

La femei, acestea pot fi găsite şi în tuburile falopiene sau în pântec.

Cum se răspândeşte actinomicoza?

Actinomicetele sunt bacterii anaerobe, ceea ce înseamnă că nu pot supraviețui în medii bogate în oxigen. De aceea, ele nu provoacă actinomicoză atunci când sunt în gură sau în tractul intestinal.

Cu toate acestea, dacă actinomicetele trec prin mucoasa de protecţie care înconjoară cavitățile, ele pot pătrunde adânc în țesutul corpului. Deoarece straturile profunde ale țesuturilor umane nu sunt bogate în oxigen, bacteriile se pot reproduce și pot infecta rapid ţesutul sănătos.

Abcesele

Într-o încercare de a combate infecția, sistemul imunitar (apărarea naturală a corpului împotriva infecțiilor și a bolilor) va trimite celule pentru a lupta cu infecţia. Cu toate acestea, aceste celule nu au capacitatea de a ucide bacteriile și vor muri rapid.

Pe măsură ce celulele care luptă împotriva infecţiilor mor, ele se acumulează într-un lichid gălbui numit puroi. Deoarece nu au reușit să omoare infecția, sistemul imunitar va încerca să limiteze răspândirea, folosind ţesut sănătos pentru a forma o barieră de protecție în jurul puroiului. Acesta este modul în care se formează o umflătură umplută cu puroi, cunoscută ca abces.

Din păcate, tulpina de bacterii actinomicete are capacitatea de a penetra bariera de protecţie a unui abces şi să se mişte şi mai mult în ţesutul sănătos. Sistemul imunitar va încerca să contracareze infecţia prin producerea mai multor abcese.

Infecție oportunistă

Actinomicoza este o infecție oportunistă care nu determină simptome, doar dacă apare o oportunitate de a pătrunde în ţesutul corpului.

Actinomicoza cervicofacială

Oportunitățile pentru actinomicoza cervicofacială includ:

– carii, mai ales dacă caria este lăsată netratată timp de ani de zile

– boli gingivale

– abces dentar

– amigdalită

– infecții în urechea interioară

– intervenții chirurgicale stomatologice, cum ar fi o extracție dentară sau tratarea canalului

– intervenţii chirurgicale sau traumatisme maxilare

Actinomicoza toracică

Cele mai multe cazuri de actinomicoză toracică sunt considerate a fi cauzate de particule mici de alimente ingerate sau de alte materiale care se amestecă cu bacteriile actinomicozei. În loc de a ajunge în stomac, particulele acestea ajung din greşeală în trahee și în căile respiratorii ale plămânilor.

Persoanele cu probleme alcoolice sau care se droghează au un risc mai mare de a dezvolta actinomicoză toracică din două motive:

– starea de ebrietate creşte riscul de ingerare accidentală

– abuzul de droguri și alcool slăbeşte sistemul imunitar, ceea ce vă face mai vulnerabili la dezvoltarea unei infecții.

Actinomicoza abdominală

Actinomicoza abdominală apare atunci când ceva perforează peretele intestinului, permiţând bacteriilor să pătrundă în ţesuturile profunde.

Intestinul se poate rupe ca urmare a unei infecții, care afectează peretele intestinului. Sau poate fi deteriorat prin lezare, de exemplu, dacă înghiţiţi din greșeală un os de pește.

Au fost raportate cazuri de actinomicoză abdominală care au apărut ca o complicație a intestinului sau a unei intervenţii chirurgicale abdominale.

Actinomicoza pelviană

Cele mai multe cazuri de actinomicoză pelviană au fost înregistrate la femeile care au folosit dispozitive intrauterine (DIU) pentru contracepție. DIU este un contraceptiv mic, în formă de T, făcut din plastic și cupru, care se pune în interiorul uterului.

 

Diagnosticarea actinomicozei

Diagnosticarea actinomicozeiÎn stadiile sale inițiale, actinomicoza poate fi o afecţiune greu de diagnosticat corect, deoarece are simptome asemănătoare cu mai multe afecţiuni.

Acestea includ:

– cancer

– apendicită (inflamație a apendicelui)

– pneumonie (infecție a plămânilor)

– boala inflamatorie pelviană (infecţie bacteriană a sistemului reproductiv feminin)

Deoarece actinomicoza poate fi greu de diagnosticat, multe cazuri sunt descoperite numai atunci când medicii efectuează teste sau intervenții chirurgicale pentru a verifica alte afecţiuni.

Actinomicoza se poate diagnostica uşor în stadiile târzii, după ce au apărut fistule pe piele.

 

Tratarea actinomicozei

Antibioticele sunt principalul tratament pentru actinomicoză. Este necesar un termen lung cu antibiotice pentru a elimina complet infecția.

Tratamentul iniţial se face prin injecții cu antibiotice, intre 2-6 săptămâni, urmat de un tratament cu comprimate cu antibiotice pentru 6-12 luni.

Efectele secundare ale antibioticelor includ:

– diaree

– greață (senzație de rău)

– erupție cutanată

– vulnerabilitate crescută la infecții fungice.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Actinomicoza

    Actinomicoza este un tip rar de infecție bacteriană. Cele mai multe infecții bacteriene se limitează la o parte a corpului, deoarece ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...