Mama & Copilul

Acneea

AcneeaAcneea este o afecţiune frecventă a pielii care afectează majoritatea oamenilor, la un moment dat. Ea cauzează apariţia unor coşuri pe piele, de obicei pe faţă, pe spate și pe piept.

Coşurile pot varia de la puncte negre și albe, la pustule și chisturi pline de puroi, care pot fi de lungă durată.

Ce pot să fac dacă am acnee?

Pentru a preveni dezvoltarea unor coşuri noi, cel mai important lucru este să vă menţineţi pielea curată. Spălați zona afectată de două ori pe zi cu un săpun delicat sau demachiant, dar nu frecaţi pielea prea tare, ca să nu o iritaţi.

Deşi acneea nu poate fi vindecată, ea poate fi controlată cu tratament. Există multe creme, loţiuni şi geluri care tratează coşurile. Dacă dezvoltaţi acnee, puteţi vorbi cu farmacistul dumneavoastră pentru recomandări. Dacă acneea este severă şi apare pe piept și spate, s-ar putea să fie nevoie să le trataţi cu antibiotice sau cu creme puternice.

Consultaţi-vă medicul dacă dezvoltaţi noduli sau chisturi, deoarece trebuie să fie tratate în mod corespunzător, pentru a evita cicatrizarea pielii.

Tratamentele îşi fac efectul chiar şi după trei luni de administrare, așa că să nu vă aşteptaţi la rezultate peste noapte. Odată ce începe să-şi facă efectul, rezultatele sunt de obicei bune.

De ce am acnee?

Se crede că acneea este asociată cu modificările în nivelurile de hormoni din timpul pubertăţii.

Glandele din piele încep să producă cantități excesive de sebum. Sebumul blochează găurile mici din piele prin care cresc firele de păr (foliculii de păr), cauzând apariţia punctelor negre și albe.

În mod normal, bacteriile inofensive care trăiesc pe piele pot infecta un folicul blocat, cauzând papule cu puroi şi chisturi.

Acneea este ereditară. Dacă mama şi tatăl dvs. au avut acnee, cel mai probabil veţi avea şi dvs.

Modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul ciclului menstrual sau în timpul sarcinii, pot provoca episoade de acnee la femei. Nu există nicio dovadă că dieta, igiena precară sau activitatea sexuală joacă un rol în apariţia acneei.

Cine este afectat?

Acneea este foarte frecventă la adolescenţi şi la adulţii tineri. Aproximativ 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor fi afectaţi de acnee. Acneea apare cel mai frecvent între vârsta de 14 și 17 ani la fete și între 16 și 19 ani la băieți.

În majoritatea cazurilor, acneea va apărea şi dispărea timp de câţiva ani, înainte ca simptomele să înceapă să se îmbunătățească pe măsură ce înaintaţi în vârstă.

Acneea dispare, de obicei, la vârsta de 20 de ani. În unele cazuri, acneea poate continua și în viața de adult. Aproximativ 5% dintre femei și 1% dintre bărbaţi au acnee după vârsta de 25 de ani.

Simptomele acneei

Simptomele acneeiAcneea se dezvoltă cel mai frecvent pe:

– faţă – afectează aproape toată lumea cu acnee

– spate – afectează mai mult de jumătate din persoanele cu acnee

– piept – afectează aproximativ 15% dintre persoanele cu acnee

Tipuri de coşuri

Acneea provoacă leziuni ale pielii, care sunt denumite coşuri. O leziune este termenul medical pentru ţesutul deteriorat.

Există șase tipuri principale de coşuri cauzate de acnee:

– Puncte negre – sunt umflaturi mici, negre sau galbene, care se dezvoltă pe piele.

– Puncte albe – au un aspect similar cu punctele negre, dar pot fi mai sensibile și au un centru alb.

– Papule – sunt umflaturi mici şi roşii, care pot fi sensibile sau inflamate.

– Pustule – sunt similare cu papulele, dar au un vârf alb în centru, cauzat de o acumulare de puroi.

– Noduli – sunt umflături mari şi dure, care apar sub suprafața pielii și care provoacă durere.

– Chisturile sunt tipul cel mai grav de coşuri. Ele sunt umflături mari şi pline de puroi, care arată similar cu furunculele. Chisturile au cel mai mare risc de a provoca cicatrici permanente.

Când să cereţi sfatul medicului

Chiar şi cazurile uşoare de acnee pot provoca disconfort pentru unii oameni. Dacă acneea dvs. vă face să vă simţiţi foarte nefericit sau nu o puteţi controla cu medicamente, consultaţi-vă medicul de familie.

Mergeţi la medicul dumneavoastră şi dacă dezvoltaţi noduli sau chisturi. Acestea sunt asociate cu acnee severă și ar putea provoca cicatrici, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.

Cauzele acneei

Cauzele acneeiAcneea apare atunci când găurile mici din piele, cunoscute sub numele de foliculi de păr, devin blocate.

Glandele sebacee sunt nişte glande mici, găsite sub suprafața pielii. Ele sunt legate de foliculii de păr şi lubrifiază părul şi pielea pentru a preveni uscarea acestora. Ele fac acest lucru prin producerea unei substanţe uleioase numită sebum.

În caz de acnee, glandele încep să producă prea mult sebum. Excesul de sebum se amestecă cu celulele moarte ale pielii și ambele substanțe formează un dop în folicul. Dacă folicul înfundat este aproape de suprafaţa pielii, se va umfla spre exterior, creând un punct alb.

În mod normal, bacteriile inofensive care trăiesc pe piele pot contamina și infecta foliculii înfundaţi, provocând papule, pustule, noduli sau chisturi.

Declanşatorii de acnee

Acneea din perioada adolescenţei este declanşată de nivelurile crescute de testosteron. Hormonul joacă un rol important în stimularea creșterii și dezvoltării penisului şi testiculelor la băieți și în menținerea rezistenţei musculare şi osoase la fete.

Glandele sebacee sunt deosebit de sensibile la hormoni. Se crede că nivelurile crescute de testosteron determină glandele să producă mult mai mult sebum decât are nevoie pielea.

Un studiu a constatat că, dacă ambii părinți au avut acnee, aveţi mai multe şanse de a dezvolta acnee mai severă la o vârstă fragedă.

Acneea la adulți

Washing facePeste 80% din cazurile de acnee la adulți apar la femei. Se crede că multe cazuri sunt cauzate de schimbările în nivelurile de hormoni.

Schimbările hormonale la femei apar în timpul:

– Ciclului menstrual – unele femei au un episod acut de acnee, chiar înainte de menstruaţie.

– Sarcinii – multe femei au simptome de acnee în primele trei luni de sarcină.

– Sindromului ovarului polichistic – această afecţiune provoacă apariţia acneei, determină o creștere în greutate și cauzează formarea de chisturi mici în interiorul ovarului.

La unele persoane, acneea poate fi un efect secundar al unor medicamente.

Mituri despre acnee

Deşi este una dintre cele mai răspândite afecţiuni cutanate, acneea este şi una dintre cele mai prost înțelese. Există multe mituri şi concepţii greşite despre ea, printre care:

– “Acneea este cauzată de o dietă săracă.” Nu există nicio dovadă că dieta joacă un rol în apariţia acneei. O dietă sănătoasă şi echilibrată este recomandată deoarece este bună pentru inimă și sănătate. Cu toate acestea, ea nu va trata sau preveni acneea.

– “Acneea este cauzată de o piele murdară și de o igienă precară.” Cele mai multe reacții biologice care declanşează acneea au loc sub piele, nu pe suprafaţa pielii. Prin urmare, o piele curată nu înseamnă o piele lipsită de acnee. Ar trebui să vă spălați pe față de două ori pe zi.

– “Stoarcerea punctelor negre sau albe și a coşurilor este cel mai bun mod de a scăpa de acnee.” Stoarcerea coşurilor ar putea înrăutăţi simptomele și vă poate lăsa cicatrici permanente.

– “Activitatea sexuală poate influenţa acneea.” Sexul sau masturbarea nu va înrăutăţi şi nici nu va preveni acneea.

– “Bronzarea ajută la ameliorarea simptomelor acneei.” Nu există dovezi concludente că expunerea prelungită la soare poate ameliora acneea. Cu toate acestea, multe dintre medicamentele folosite pentru a trata acneea vă pot face pielea mai sensibilă la lumină, aşa că expunerea prelungită ar putea provoca leziuni dureroase.

– “Acneea este infecțioasă.” Acneea nu să transmite de la persoană la persoană și nu este infecțioasă.

Diagnosticarea acneei

Medicul vă va examina faţa, pieptul și spatele pentru tipurile de coşuri, cum ar fi puncte negre sau noduli roșii. Numărul de coşuri și cât de dureroase şi inflamate sunt vor ajuta la determinarea severităţii acneei. Acest lucru este important pentru planificarea tratamentului.

Se folosesc patru grade pentru a măsura severitatea acneei:

– Gradul 1 (ușoară) – acneea este limitată la puncte albe şi negre, cu doar câteva papule şi pustule.

– Gradul 2 (moderată) – există mai multe papule şi pustule, care sunt limitate la faţă.

– Gradul 3 (moderată-severă) – există un număr mare de papule şi pustule, precum și câţiva noduli inflamaţi. Spatele și pieptul sunt, de asemenea, afectate de acnee.

– Gradul 4 (severă) – există un număr mare de pustule și noduli mari şi dureroşi.

Tratament

Planul de tratament

Dacă aveți doar câteva coşuri negre şi albe, ar trebui să le puteţi trata cu succes cu geluri sau creme care conțin peroxid de benzoil.

Şi următoarele pot fi utile utile:

– Nu spălaţi zonele afectate ale pielii mai mult de două ori pe zi. Spălarea frecventă poate irita pielea şi poate agrava simptomele.

– Spălați zona afectată cu un săpun delicat sau cu demachiant şi apă călduţă. Apa foarte fierbinte sau rece poate înrăutăţi acneea.

– Nu încercați să “curăţaţi” sau să stoarceţi punctele. Acest lucru le poate înrăutăţi și poate provoca cicatrizări.

– Evitați folosirea excesivă de machiaj şi cosmetice. Folosiți produse pe bază de apă.

– Îndepărtaţi complet machiajul înainte de a merge la culcare.

– Dacă aveţi piele uscată, folosiţi emolient pe bază de apă.

– Exerciţiile fizice nu pot trata acneea, dar pot stimula starea de spirit și vă pot îmbunătăți stima de sine. Faceţi duș cât mai curând posibil după terminarea exerciţiilor, deoarece transpiraţia poate irita acneea.

– Spălaţi-vă des părul și nu vă lăsaţi părul să vă atingă faţa.

Dacă acneea este mai răspândită (aveți un număr mare de papule şi pustule), consultaţi-vă medicul deoarece este posibil să aveţi nevoie de medicamente mai puternice.

Dacă aveți acnee severă (un număr mare de papule şi pustule pe piept, spate și față sau noduli dureroşi), medicul vă poate trimite la un expert în tratarea afecţiunilor pielii (dermatolog).

O combinație de comprimate cu antibiotice şi tratamente de actualitate este prima opţiune de tratament pentru acneea severă.

Terapiile hormonale pot fi, de asemenea, eficiente în cazul femeilor care au acnee.

Tratamente de actualitate (geluri, creme și loțiuni)

Peroxidul de benzoil

Peroxidul de benzoil funcționează în două moduri:

– Acesta previne înfundarea foliculilor de păr cu piele moartă.

– Acesta ucide bacteriile de pe piele care pot cauza infectarea foliculilor înfundaţi.

Peroxidul de benzoil este disponibil sub formă de cremă sau gel şi este folosit o dată sau de două ori pe zi. El ar trebui să fie aplicat la 20 de minute după spălarea zonelor afectate de acnee.

Reacțiile adverse ale peroxidului de benzoil includ:

– piele uscată;

– o arsură, mâncărime sau senzație de înțepătură;

– roșeață

Retinoizi

Retinoizii acționează prin reducerea producției de sebum, prevenind în același timp înfundarea cu celule moarte a foliculilor de păr. Ei sunt disponibili sub formă de gel sau cremă şi sunt aplicaţi o dată pe zi, înainte de a merge la culcare. Aplicaţi la 20 de minute după spălarea feţei.

Cele mai frecvente efecte secundare ale retinoizilor sunt: piele iritată şi mâncărime.

Antibiotice topice

Antibioticele topice ucid bacteriile de pe piele care pot infecta foliculii de păr înfundaţi. Ele sunt disponibile sub formă de gel, care este aplicat o dată sau de două ori pe zi. Se recomandă șase până la opt săptămâni de tratament. După aceea, tratamentul este oprit, deoarece există riscul ca bacteriile de pe faţă să devină rezistente la antibiotice. Acest lucru ar putea înrăutăţi acneea și poate provoca infecții suplimentare.

Efectele adverse sunt rare, dar pot include:

– iritație minoră a pielii

– roșeață și senzaţie de usturime

– descuamarea pielii

Isotretinoin

Isotretinoinul are mai multe efecte benefice:

– ajută la reducerea producției de sebum.

– ajută la prevenirea înfundării foliculilor.

– reduce cantitatea de bacterii de pe piele.

– reduce roșeața și umflăturile din jurul coşurilor.

Cu toate acestea, isotretinoinul poate provoca şi efecte adverse. De aceea este recomandat doar pentru cazurile severe de acnee, care nu au răspuns la alte tratamente. Din cauza riscului de reacții adverse, isotretinoinul poate fi prescris numai de către un dermatolog, și nu de către medicul de familie.

Reacțiile adverse ale isotretinoinului includ:

– inflamație, uscarea şi crăparea pielii, a buzelor și nărilor

– modificări ale nivelului de zahăr din sânge

– inflamația pleoapelor (blefarită)

– inflamația și iritația ochilor (conjunctivită)

– sânge în urină

Reacțiile adverse mai rare sunt:

– inflamația ficatului (hepatită)

– inflamația pancreasului (pancreatită)

– boli de rinichi

Din cauza riscului apariţiei acestor reacții adverse rare, se poate recomanda să faceţi periodic analize de sânge pentru a verifica starea de sănătate a ficatului, a rinichilor și a pancreasului.

Isotretinoinul şi defectele de naştere

Isotretinoinul va afecta în mod negativ un copil nenăscut. Dacă sunteţi o femeie de vârstă fertilă:

– Nu folosiţi isotretinoin dacă sunteți gravidă sau dacă credeți că sunteți gravidă.

– Folosiţi una sau două metode de contracepție, timp de o lună, înainte de începerea tratamentului, în timpul tratamentului și timp de o lună după terminarea tratamentului.

– Faceţi un test de sarcină înainte, în timpul și după tratament.

Vi se va cere să semnaţi un formular care confirmă că ați înțeles riscul de malformaţii congenitale și că sunteţi dispusă să folosiţi contraceptive pentru a preveni aceste riscuri, chiar dacă nu sunteţi activă din punct de vedere sexual.

Dacă credeți că este posibil să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu isotretinoin, contactaţi-vă imediat medicul dermatolog. Isotretinoinul nu este recomandat dacă alăptaţi.

Isotretinoinul și modificările de dispoziţie

Au fost raportate cazuri de persoane care au prezentat modificări de dispoziției în timpul tratamentului cu isotretinoin. Nu există nicio dovadă că aceste schimbări de dispoziție au fost cauzate de medicament.

Cu toate acestea, ca o măsură de precauție, contactaţi-vă imediat medicul dermatolog dacă vă simțiți deprimat, dacă aveţi sentimente de agresiune sau gânduri de sinucidere.

Tratamente non-farmaceutice

Tratamentele pentru acnee care nu implică medicamente includ:

– extractor de comedoane – un instrument care poate fi folosit pentru a curăța punctele negre și albe;

– descuamare chimică – se aplică o soluție chimică pe faţă;

– terapia fotodinamică – se aplică lumină pe piele pentru a ameliora simptomele acneei;

Complicațiile acneei

Cicatrizare

Uneori, se pot dezvolta cicatrici ca o complicaţie a acneei. Acest lucru se întâmplă atunci când cele mai grave tipuri de coşuri – nodulii şi chisturile – se sparg şi afectează pielea din jur.

Există trei tipuri principale de cicatrici cauzate de acnee:

– cicatrici care arată de parcă pielea a fost înțepată cu un obiect ascuțit;

– cicatrici cauzate de ţesut cicatricial care se formează sub piele şi care dă suprafeţei pielii un aspect inegal

– cicatrici care arată ca nişte cratere în piele

Tratarea cicatricilor

Dermabraziunea

Dermabraziunea implică îndepărtarea stratului superior al pielii folosind fie lasere, fie o perie de sârmă special făcută.

După procedură, pielea va arăta roșie și inflamată timp de câteva luni, dar pe măsură ce se vindeca, ar trebui să observați o îmbunătățire a aspectului cicatricilor.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser poate fi folosit pentru a trata cicatrizarea ușoară până la moderată. Există două tipuri de tratament cu laser:

– tratament cu laser ablativ – în care se folosesc lasere pentru a elimina o bucată mică de piele din jurul cicatricii, pentru a face o zonă nouă de piele;

– tratament cu laser non-ablativ – în care se folosesc lasere pentru a stimula creşterea de colagen nou (un tip de proteină care se găseşte în piele), ceea ce ajută la repararea unor leziuni cauzate de cicatrici şi la îmbunătăţirea aspectului.

Depresia

Acneea poate provoca de multe ori sentimente intense de anxietate și de stres. Această combinație de factori poate face unii oameni să sufere de depresie.

Tratamentele pentru depresie includ terapia cognitiv comportamentală și un tip de antidepresiv denumit selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI).

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Acneea

    Acneea este o afecţiune frecventă a pielii care afectează majoritatea oamenilor, la un moment dat. Ea cauzează apariţia unor coşuri pe ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...