Sarcina

Acidul folic si importanta sa in timpul sarcinii

Acidul folic e o vitamina B (B9) care se gaseste mai ales in vegetalele cu frunze verzi cum ar fi stevia, spanacul, gulia, dar si in sucul natural de portocale, in graul incoltit si in cerealele imbogatite cu acid folic.

Daca tu esti sanatoasa si copilul tau va fi sanatos

Unul dintre cele mai importante lucruri ce le poti face ca sa previi aparitia defectelor congenitale ale copilului tau e sa te asiguri ca aportul zilnic de acid folic e suficient mai ales inaintea conceptiei si in primele trei luni de sarcina.

Cercetarile au aratat ca femeile care primesc acid folic suficient, zilnic, inainte de momentul conceptiei si in primul trimestru de sarcina, beneficiaza de o scadere a riscului de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) de pana la 70%.

Cele mai dese defecte neurale sunt: spina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anencefalia (subdezvoltare severa a creierului) si encefalocelul ( tesutul cerebral proemina spre exterior printr-o deschidere anormala a craniului).

Defectele se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina, de obicei inainte ca femeia sa realizeze ca e gravida.

Asta e motivul pentru care e atat de important ca femeile de varsta procreativa sa aiba un aport zilnic corespunzator de acid folic, si nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.

Numai 50% dintre sarcini sunt planificate, deci orice femeie ce ar putea ramane insarcinata trebuie sa se asigure ca primeste acid folic indeajuns.

Medicii si cercetatorii nu stiu inca sigur de ce acidul folic are un efect atat de profund asupra prevenirii defectelor tubului neural, dar stiu cu siguranta ca aceasta vitamina este cruciala in dezvoltarea ADN-ului.

Specialistii recomanda ca  femeile aflate la varsta procreerii si in special cele ce planuiesc sa aiba un copil, sa consume acid folic zilnic.

Acidul folic are rol de a preveni defectele de tub neural, iar perioada optima de administrare e reprezentata de perioada preconceptionala cat si de primele 12 saptamani de sarcina.

Cand organismul isi asigura doza necesara zilnica de acid folic, surplusul e eliminat astfel ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta depasirii dozei recomandate.

Pentru majoritatea femeilor, nu e suficient sa manance produse imbogatite cu vitamine in general si acid folic in special. Pentru a atinge doza zilnica recomandata vor avea probabil nevoie de un supliment vitaminic.

Pe perioada sarcinii, necesarul de nutrienti esentiali creste fata de cel anterior sarcinii. Desi inainte de sarcina vitaminele nu ar trebui sa inlocuiasca o dieta bine echilibrata, administrarea lor poate furniza corpului tau si deci copilului tau un surplus de vitamine si minerale.

Vorbeste cu medicul tau daca ai avut deja o sarcina care a fost afectata de un defect de tub neural. Acesta va putea recomanda cresterea dozei zilnice de acid folic pentru a scadea riscul de a avea din nou probleme cu sarcina.

Share this Story
 • Sarcina

  Acidul folic si importanta sa in timpul sarcinii

  Acidul folic e o vitamina B (B9) care se gaseste mai ales in vegetalele cu frunze verzi cum ar fi stevia, ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
 • Sarcina

  Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

  Trei luni inainte de a ramane gravida Fa curat in sertarul cu medicamente Exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii Piedicile in ...
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
 • Sarcina

  Sfaturi pentru detoxifiere inainte de sarcina

  Hotarati-va sa va debarasati corpul de toxinele care va slabesc sanatatea, va diminueaza puterea si maresc riscurile pentru dumneavoastra si pentru ...
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
 • Sarcina

  Lombosciatica in perioada de sarcina

  Lombosciatica e una dintre cele mai neplacute probleme pe care le aduce sarcina. Durerile de spate, dar si starea de amorteala ...
 • Sarcina

  Ecografia 3D in timpul sarcinii

  Efectuarea ecografiei 3D in sarcina devine una dintre cerintele obligatorii ale femeii insarcinate. Astfel, aceasta se va putea convinge de sanatatea ...
Load More In Sarcina

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...