3:26 am - Monday December 5, 2016

5 tratamente naturiste cu macese

Macesele sunt utilizate mai ales ca revitalizant, astrigent, colagog, vasodilatator arterial si antiinflamatof intestinal. Prin continutul ridicat in vitamina C si in alte substante, asigura functionarea normala a glandelor endocrine, creierului, cordului, ficatului si plinei. Ajuta la eliminarea toxinelor, fluidizeaza fierea, favorizeaza eliminarea ei, stimuleaza contractia veziculei biliare si drenarea cailor aferente. De asemenea, impiedica formarea calculilor renali, atenueaza si vindeca infectiile intestinale, mentin un flux sanguin bun.

Macesele leac impotriva anemiei

Dupa ce am nascut, am fost gasita cu anemie. Solutia a constat in roade ale trandafirului salbatic. La noi in judet, de altfel, se tine an de an, la finele lunii octombrie, in comuna Sancraiu, de la poalele Apusenilor, “Festivalul MAceselor”. Contra carentelor se pot consuma fructele ca atare, curatate de samburei si perisori, zdrobite si combinate cu propolis (patru lingurite pe zi), sau se poate face o reteta mai rafinata:

Mai exact o supa, din 40 g fructe coapte, care se introduc in 250 ml apa care clocoteste cu putin praf de scortisoara. Dupa racorire, lichidul se trece prin sita si se adauga 15 g miere si 10 g amidon. Se fierbe pana se ingroasa, se adauga o lingurita de stafide si un dram de coaja de lamaie.

Ingrit, Cluj

Macesele un antigripal pentru orice buzunar

Inainte raceam foarte des, indiferent de anotimp, deoarece imunitatea mea era la pamant din pricina unei deficiente hepatice congenitale. In timp medicamentele antigripaleau inceput sa aiba efect tot mai intarziat. O amica mi-a recomandat atunci siropul de macese, dar la inceput nu am dat importanta acestei informatii. Vazand asa, prietena mea, care culege in fiecare vara plante medicinale, mi-a adus chiar ea fructe deshidratate ale acestui arbust si nu m-a lasat pana ce nu am preparat leacul. Intr-adevar, efectul pozitiv nu s-a lasat asteptat – dupa numai doua zile de consum, am scapat de un guturai care altfel m-ar fi chinuit cel putin o saptamana.

Peste 250 g pulpa uscata demacese se adauga un litru si jumatate de apa clocotita, se lasa la macerat zece ore, apoi se strecoara si se adauga 500 g extract de catina sau de pere. Amalgamul se fierbe pana se obtine o consistenta specifica. Se pastreaza in sticle sterilizate in frigider. Se consuma cate trei linguri pe zi, cu efecte deosebite in boli infecto-contagioase si viroze, dar si in caz de diaree. Siropul este excelent la aromatizarea salatelor si a inghetatelor. Daca se adauga putin vin rosu spumos, devine un aperitiv revitaminizant, indicat pentru convalescenti.

Claudiu, Pitesti

Macesul este o planta pentru intreg organismul

Macesele sunt poate cele mai utile fructe-medicament pe care l-am folosit. Se culeg cand nu s-au inmuiat, prin august-septembrie, chiar inceputul lui octombrie. daca vremea este blanda. Se usuca la caldura (30-40 grade celsius). Pentru preparatele din macese folositi numai vase de sticla sau smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C. Se pot folosi in mai multe feluri:

Intern. Doua linguri de fructe se pun in 500 ml apa la temperatura camerei, seara. Dimineata se incalzeste si se strecoara. Se vor consuma in cursul zilei doua cani ca tonic psihic, util de asemenea in antiviroze, alergie, anorexie, arterite, cistite, arterioscleroza, cardiopatie ischemica (combinat cu traista-ciobanului), deficiente biliare, litiaze, enterocolite (combinat cu afin), hepatite, rinite, tulburari de circulatie periferica.

Extern, macesele se folosesc in cazul tenurilor grase. Se face un ceai din doua linguri de fructe de macese, care se fierb timp de zece minute. Se tamponeaza de mai multe ori pe zi cu o vata imbibata in ceaiul acesta. Demn de semnalat ca si florile si radacina au oarece calitati terapeutice, astfel:

Se culege o mana de flori de maces, care se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopera ceaiul pentru zece minute, dupa care se strecoara. Se indulceste cu miere si se consuma in cazul constipatiei, intesificand tranzitul intestinal. Se va bea dimineata, la trezire. Poate fi consumat si de catre copii.

Radacina se taie, se ia partea de la suprafata (coaja), se spala, se marunteste, apoi se pun doua linguri la 500 ml apa. Se fierbe un sfert de ora, se strecoara si se bea in patru doze in cursul zilei. Ajuta la triturarea pietrelor la rinichi si vezicula biliara.

Mioara, Cluj

Vin hipotensor, de macese, cu efect rapid

Am implinit de curand 45 ani. Desi nu este o varsta chiar atat de critica, de cativa ani ma confrunt cu unele probleme ale sistemului cardiovascular: tulburari de circulatie periferica si hipertensiune arteriala. In paralel cu terapia normala, am apelat la fitoterapie si am descoperit ca este un adjuvant serios. Mai precis, macesele sunt un miracol: acopera necesarul de saruri, au actiune diuretica, tonica, sunt un bun vasodilatator, maresc secretia biliara ( ajuta la recuperarea hepatica). Pentru mine, prepararea vinului de macese, un remarcabil hipotensor, a devenit un tabiet.

Se aduna cinci kilograme de macese bine coapte, nebrumate. Nu se spala, ci doar se sterg, ca sa nu se indeparteze drojdiile de fermentatie. Se dau prin masina de tocatsi se introduc intr-o damigeana mare. Sase kilograme de zahar se dizolva, pe foc mic, in cinci litri de apa, impreuna cu zeama de la o lamaie. Siropul se fierbe zece minute, se combina cu zece litri de apa si se adauga in recipient (sa nu fie plin-ochi, ca sa aiba loc spuma ce se formeaza deasupra). Se astupa bine cu dop de fermentatie si se lasa la racoare c-am doua luni. Se agita zilnic, ca sa se disipeze boasca. Cand vinul se limpezeste, se trag in sticle (filtrat prin tifon), astupate tot cu dopuri de fermentatie. Cand se invecheste (doi ani), licoarea are gust de vermut. Reziduurile se pot adauga la materia adunata pentru tuica.

Matei, Cluj

Lasati-va de fumat cu ajutorul maceselor

Am 65 de ani si, o data cu inaintarea in varsta, au inceput sa apara problemele de sanatate. Astfel m-am trezit cu anemie si hipertensiune; o data am cazut efectiv in picioare pe strada. In urma analizelor, mi s-au recomandat medicamente si suplimente nutritive foarte scumpe. Atunci m-am sfatuit cu sora mea, care are o carte foarte veche despre plante. Acolo scria despre ceaiul de macese care are proprietati vitaminizante, ca este hipotensor si agent antiimbatranire. Dupa circa trei luni de cura, mi-am reglat tensiunea si am scapat de anemie.

Se pun doua lingurite de fructe uscate si zdrobite in 500 ml apa clocotita. Dupa ce se racoreste, ceaiul se strecoara si se bea indulcit. Cu ajutorul unei fierturi ce are in compozitie si aceste fructe de padure am reusit de asemenea sa scap de patima tutunului.

Se face un amestec, socotind, la 300 g fructe de macese, cate 200 g pedicuta, trei-frati-patrati, frunze de papadie, mesteacan, radacina rasa de patrunjel si teci de fasole, toate deshidratate si facute pulbere. Se da in clocot o jumatate de litru de apa si se pun doua-trei linguri din materia vegetala. Se mai lasa pe foc un minut, apoi repaus un sfert de ceas, dupa care se strecoara si se indulceste. Intreaga cantitate se bea in cursul unei zile. Cura se urmeaza atat cat este necesar pentru a va dezvata de obiceiul daunator. In cazul meu a actionat in trei saptamani, iar al sotului surorii mele in doua luni.

Valentin, Iasi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
5 tratamente naturiste cu macese, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Articol din categoria: Auto-ingrijire

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
tratament ten
Cosmeticele si ingredientele miraculoase

1. O piele neteda cu soia Proteinele din soia pot sa ajute la crearea unui... mai mult »

Close