Sanatate

5 motive pentru a te lasa de fumat

1. Tigarile sunt din ce in ce mai scumpe

Acum cativa ani tigarile costau mult mai putin si iti puteai permite, acum avand in vedere situatia financiara a tuturor este afectata de criza si pachetul de tigari se scumpeste la cateva luni, accizele cresc si vom fi nevoite sa dam din ce in ce mai mult bani pe un pachet. Daca facem un calcul simplu intr-o luna de 30 de zile la un pret mediu de 8,5 ron irosim 255 ron, iar intr-un an 93075 ron.

2. Ne distrug sanatatea

Daca inainte de a te apuca de fumat puteai alerga mult mai usor acum, nu neaparat din cauza varstei, iti este mult mai greu, respiri greu si obosesti foarte repede. Fumatoarele stiu ca li se ingalbenesc unghiile, degetele si dintii, deci aspectul femeii nu mai este la fel de natural si proaspat.

Dupa cum bine vedem pe pachetul de tigari avertismentele scrise insotite de fotogrfii hidoase de multe ori, stim exact la ce riscuri ne supunem: fumatul poate sa ucida, fumatul poate provoca o moarte lenta si dureroasa, fumatul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur, fumatul in timpul sarcinii dauneaza copilului, riscul de accident vascular cerebral este cu proximativ 50% mai mare la fumatori decat la nefumatori, fumatul incetineste circulatia sangelui si provoaca impotenta, oprirea fumatului scade riscul de imbolnaviri cardiace sau pulmonare fatale, fumatul provoaca imbatranirea tenului(pielii) si multe altele.

3. Fumatul creeaza dependenta

Desi pare ca nu esti dependenta, chiar provoaca dependenta! Cel mai greu este sa ne dezobisnuim de miscarea de a duce tigara spre gura.

Nu-i asa ca te-ai surprins macar o data scuturand pixul sau creionul precum scuturi o tigara?

Sunt foarte mult persoane ce spun ca s-ar putea lasa de fumat oricand, dar nu vor, dar de fapt nu este chiar asa, cu siguranta daca ar incerca si-ar da seama ca nu este atat de simplu, dr este posibil. Inainte de toate trebuie sa te pregatesi psihic pentru ca lipsa tigarilor poate crea o stare de nervozitate si irascibilitate.

4. Irosesti timp

Calculand cat timp iti ia sa fumezi o tigara la o medie de 5 minute, 20 de tigri intr-o zi, intr-o luna sau intr-un an vei ajunge la concluzia ca 36500 de minute din an irosesti doar pentru fumat.

Acel timp il poti folosi pentru alte lucruri mult mai interesante si folositoare pentru tine. In timp ce fumezi nu poti face alte lucruri cum ar fi de exemplu: sa te speli pe dinti, sa speli vase, sa faci baie si multe altele.

5. Fumand faci rau celor din jurul tau

Se stie ca este mult mai nociv pentru un nefumator sa inhaleze fum de tigara decat pentru persoana care fumeaza, fumatul pasiv este mult mai nociv decat cel activ care si asa este foarte nociv. De ce sa supunem persoanele dragi nefumatoare la aceste riscuri?

Sa nu mai spunem ca daca ai un copil ii faci rau si mai ales ca ii dai si un exemplu negativ si va fi predispus la fumat. Cum ii poti spune sa nu fumeze atata timp cat tu o faci in fata lui?

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...